Vágólapra másolva!
A kormány rendeletet alkotott arról, hogy a magyar-ukrán atárkeresztező villamosenergia-kapacitást elsősorban a Magyar Villamos Művek Zrt. leányvállalata használhatja a lakosságot is ellátó egyetemes szolgáltatói körben a kedvezőbb áramár érdekében - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő hétfőn Budapesten, a szóvivői tájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A rendelet szerint az MVM Trade által ki nem használt határkeresztező kapacitást a villamosenergia-ipari rendszerirányító Mavir havi aukciókon oszthatja szét. Korábban a határkeresztező kapacitások elosztásánál előnyt élveztek azok, akiknek hosszú távú zerződésük volt az MVM-mel, de ezek már megszűntek - magyarázta a szóvivő.

AMavir honlapján olvasható a Magyar Energia Hivatal határozata arról, hogy a Mavir és ukrán partnere, a NEK Ukrenergo közötti eredménytelen tárgyalások miatt felfüggeszti a kapacitáselosztási eljárást. Megállapodás hiányában pedig áram sem érkezhetett Magyarországra.

Az MVM csoport honlapján található adatok szerint az éves szinten mintegy 40 terawattóra hazai áramfogyasztásnak kevesebb mint 10 százaléka származik importból, de ennek döntő hányada sem Ukrajna felől érkezik Magyarországra.

A magyar-ukrán határkeresztező kapacitás 455 megawatt, és a korábbi információk szerint a kapacitás jelentős részét a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consulting kötötte le. Az Emfesz Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek is volt lehetősége az ukrán áram importjára. Ezen a piacon újabb igénylő a budapesti Energy Capital és az Ukrenergy Trade Kft., amelyek tulajdonosa - a cégjegyzék szerint - a Svájcban bejegyzett Korlea Invest Holding AG.