Újra eurokötvényt bocsát ki a Gazprom

Vágólapra másolva!
A Gazprom orosz gázmonopólium lehet az első orosz cég, amely a jelenlegi válság közepette visszatér az eurokötvény piacra: a cég legalább 500 millió euró értékben szeretne eurokötvényt kibocsátani.
Vágólapra másolva!

A Gazprom Oroszország leginkább eladósodott cége, konszolidált adóssága 60 milliárd dollár, legutóbb 2008 júliusában bocsátott ki 500 millió euró értékben eurokötvényt, ötéves lejáratra.

Banki források szerint - amelyek úgy tudják, hogy a cég dollárban jegyzett eurokötvénnyel jelentkezne - a Gazprom egyelőre azt várja, hogy lassan ismét növekedjen a befektetők étvágya az oroszországi befektetések iránt, és ezzel párhuzamosan a hozamfelárak csökkenjenek a jelenlegi szintről.

A Gazprom pénteken jelentette be, hogy a tavalyi negyedik negyedben kénytelen volt veszteséget elkönyvelni: 259,87 milliárd rubeles (7,76 milliárd dolláros) vesztesége lett az orosz könyvelési norma (RAS) szerint, a harmadik negyedbeli 147,2 milliárd rubeles profit után. A cég közleménye szerint a veszteség vagyona újraértékeléséből ered.

A negyedik negyedéves veszteség egyben elemzők szerint azt is jelenti, hogy a Gazprom tavalyi egész éves adózott eredménye mintegy 50 százalékkal marad el a 2007. évitől.

A negyedik negyedéves gyenge eredmény nyomán a szokásos mértékű osztalék is valószínűleg csökken: a 2007. évi részvényarányos 2,66 rubel mintegy negyedére, elemzők szerint. A Gazprom osztalékpolitikája szerint eddig a cég piaci tőkeértékének nem kevesebb mint két százalékát, de az orosz könyvelési norma (RAS) szerint számított adózott eredmény nem több mint 10 százalékát fizeti ki éves osztalékként. A tavalyi évi osztalékról később dönt az igazgatótanács.