A Moody's miatt pluszban nyitott New York

Vágólapra másolva!
Emelkedéssel indultak a részvénypiacok pénteken New Yorkban. A Nasdaq és az S&P 500 index 0,4, a Dow Jones Ipari Átlag pedig 0,3 százalékos növekedést mutatott nyitáskor - a MarketWatch.
Vágólapra másolva!

Mindennek az oka az lehetett - ami már a nyitás előtti elektronikus kereskedésben is emelte az árfolyamokat -, hogy a Moody's kedvezően nyilatkozott az Egyesült Államok hitelminősítési besorolásának kilátásairól. Az MTI szerint az olajár emelkedett, így az energetikai társaságok árfolyamát erősítette a nyitás előtti kereskedésben.

Meglepetésre nyereséges első félévről számolt be a Sears Holdings Corp, a Sears üzletlánc és a Kmart diszkont lánc tulajdonosa. A Sears árfolyama már nyitás előtt 24,5 százalékkal ugrott meg; 1,4 százalékkal drágult az Exxon Mobil Corp. A Moody's Investors Service csütörtökön jelentette be, hogy megfelelőnek tartja az Egyesült Államok szuverén adósságára adott AAA minősítést, bár hangsúlyozta, hogy azt nem garantálhatja örökre.

Ellentmondásos hírek érkeznek az Obama-kormányzat és a General Motors Corp kapcsolatáról. A Washington Post cikke szerint a kormány akár már a jövő héten csődbe "szoríthatja" a GM-et, ám a helyzetet jól ismerő szakértő a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy erre a jövő héten bizonyosan nem kerül sor, és az átalakítási tervek nem kerülnek nyilvánosságra a június 1-jei határidő előtt. A hírek hatására a GM árfolyama az elektronikus adásvételben 5,7 százalékkal nőtt.