Már idénre profitot ígér a General Motors

Vágólapra másolva!
Vezetője szerint már 2010-ben talpra állhat a General Motors; Izland hajlandó kifizetni a britek és hollandok felé fennálló adósságát; Nagy-Britannia tárolókban lévő gáztartaléka alig több mint egy hétre elég; új kérővel egyeztetnek a Cadbury felvásárlásáról. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Azt ígéri a General Motors új vezére, hogy az amerikai autógyártó óriás júliusig visszafizeti a kormánytól kapott 6,7 milliárd dolláros segélyt, és ezzel együtt már az idén nyereséges lesz - írja a New York Times. A lap megjegyzi, ez meglehetősen ambiciózus terv egy olyan vállalattól, amely az utóbbi öt évben - tehát már bőven a válság előtt is - képtelen volt profitot termelni, tavaly nyáron pedig csődvédelmet kért. Az új vezérigazgató, Edward E. Whitacre december 1-jén vette át a posztot Fritz Hendersontól.

Izland törleszteni fogja adósságait Nagy-Britanniának és Hollandiának - jelentette ki a BBC-nek nyilatkozva Olafur Grimsson államelnök. Néhány napja éppen ő vétózta meg, majd bocsátotta népszavazásra azt az izlandi parlament által elfogadott törvényt, mely szerint az ország kifizeti az érintett kormányoknak a tavaly ősszel összeomlott Icesave bankban ragadt, 5 milliárd dollár értékű angol és holland betéteket.

Sok függ attól, hogy Izland hajlandó-e fizetni, az országnak nyújtandó következő IMF-hiteltől egészen az uniós csatlakozásig. Az elnöki vétó nyomán ráadásul a Fitch azonnal leminősítette az ország adósságbesorolását, és hasonló lépést helyezett kilátásba az S&P is.

Ugyancsak a BBC idézi a brit konzervatívok árnyékkormányának energetikai miniszterét: Greg Clark szerint mindössze 8 napra elegendő a Nagy-Britannia gáztárolóiban lévő földgáz mennyisége. A kérdés a rendkívüli időjárás miatt kapott figyelmet a napokban, miután hétfőn a normálisnál harmadával több gáz fogyott az országban. A kormány rémhírterjesztéssel vádolta meg az ellenzéket, és igyekszik nyugtatni a lakosságot, mondván, rendelkezésre áll egy hatalmas tároló: úgy hívják, Északi-Tenger.

A Cadbury lehetséges felvásárlásáról egyeztetnek a már eddig is partnerkapcsolatban álló Cadbury és Hershey édesipari vállalatok vezetői - írja a Wall Street Journal. A tárgyalások hátterében az áll, hogy a Kraft Foods hónapok óta meg akarja venni a Cadburyt, de eddig nem állt elő olyan ajánlattal, ami kellően vonzó lett volna. A két partnercég azt reméli, hogy a fúzió révén könnyebben felvehetik a versenyt a riválisokkal.