Estére is maradt a gyengébb forint

Vágólapra másolva!
Csütörtökön erős szinten kezdett a forint, késő délelőtt azonban negatív irányba indult: ennek eredményeként az euró 280 forint fölé került, a frank és a dollár pedig 2 forinttal drágult. Devizapiaci szakértők úgy vélik, az előző napokban végbement forinterősödés miatt a csütörtöki korrekció nem meglepetés, és szerintük az 1-3 forintos elmozdulásnak nem szabad nagy jelentőséget tulajdonítani.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön, este hét órakor egy euróért 279,47 forintot kértek a devizapiacon, ami forintgyengülést jelent a reggeli és szerda esti 279 forint alatti árfolyamhoz képest. Ezzel párhuzamosan a svájci frank árfolyama a reggeli 210,80 forintról 212,55 forintra, a dolláré pedig 208 forintról 209,27 forintra emelkedett.

A forint a csütörtöki irányváltás előtt fokozatosan erősödött, hétfőn még 282 forint felett jegyezték az eurót, majd a kurzus szerdán a 278,10-es szintet is érintette, ami öthetes csúcsnak felelt meg. A dollárt hétfőn még 215 forint körül, a svájci frankot 213-14 forinton jegyezték.

A hiánycél és a költségvetés a fókuszban

A Raiffeisen szakértői csütörtök reggeli kommentárjukban figyelemztettek arra, hogy a nagy piaci szereplők közül egyre többen jelezték, hogy korrekcióra számítanak, vagyis gyengülhet a forint. A korrekció csütörtök délelőtt indult el, miután elromlott a hangulat a nemzetközi piacokon, az európai tőzsdék gyengélkedtek, és a befektetők kockázatvállalási hajlandósága is alábbhagyott - ez pedig feljebb küldte a külföldi kulcsdevizák árfolyamát. A hét előző napjain látott forinterősödés a Raiffeisen szerint azt jelzi, hogy a befektetők szépen lassan kezdik megszeretni a vezető politikusok által többször is megerősített 3 százalék alatti jövő évi deficitcélt.

Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője az [origo]-nak azt mondta: "nem igazán számítok jelentősebb forintgyengülésre, ami 285 forint feletti szinteket jelentene. A devizapiac sajátotssága, hogy egy-egy emelkedés után korrekció jön, de az 1-3 forintos elmozdulásoknak nem szabad nagy jelentőséget tulajdonítani" - tette hozzá a szakember, aki a deficitcélról elmondta: "ha Magyarország valóban tartja a jövő évi 3 százalékos hiányt, akkor verhetjük a mellünket, mert hasonló eredényre Európában kevesen képesek".

Emellett, ha a kormány ígéreteihez híven az önkormányzati választások után a hiánycél mellett publikálja a gazdasági terveit és egy takarékos, az államadósságot csökkentő költségvetést nyújt be, az a szakértő szerint stabilizálhatja vagy pozitív irányba tolhatja a forintot. "Ez a lépés mindenesetre a gyengüléssel szemben ellenállóbbá tenné a forintot" - fogalmazott Kolba Miklós, aki úgy vélte: "a jelenlegi 278-279 forintos euróárfolyam a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét nézve megfelelő. Ennél 5-6 forinttal alacsonyabb vagy magasabb kurzus indokolatlan lenne".

Fotó: Szabó Balázs [origo]

Az Audi-bejelentés segíthet a forinton

Csütörtökön egyébként már második napja 280 alól indult az euró kereskedése a devizapiacon, ami a Commerzbank szakértői szerint arra utal, hogy tartósabb lehet a pozitív hozzáállás a forinttal szemben. A magyar állampapírok másodpiacán lassú hozamcsökkenés tapasztalható, sőt, lassan egy hete - tyúklépésben ugyan -, de csökken a magyar CDS-felár is. (Az állampapírok hozamának csökkenése az jelenti, hogy olcsóbban finanszírozható a magyar adósság; az adósságtörlesztésre köthető biztosítás, az úgynevezett CDS felárának mérséklődése pedig a Magyarországba vetett befektetői bizalom erősödését jelzi.)

Csütörtök délután sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor miniszterelnök és az Audi AG egyik vezetője, ahol várhatóan a német autógyártó egymilliárd eurós gyárbővítést jelent be. "A részletekben rejlő pozitív pluszinformációk esetleg forinterősítő hatásúak lehetnek. A dollár euróval szembeni továbbgyengülése is újabb löketet adhat a forintnak az erősödés felé, de a 278-as szint nem biztos, hogy könnyen megadja magát" - derül ki a Commerzbank elemzéséből.

Közvetve a Fed is támogathatja a forintot

A Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozó devizakereskedők szerint a forintnak az előző napokban kedvezett a kedvező befektetői hangulat, a nemzetközi piacon végbement dollárgyengülés, valamint a szerdán közzétett vártnál jobb magyar kiskereskedelmi adat. A Bloomberg pedig szerdán arról írt, hogy a fejlődő országok között is élenjáró forintot két hatás erősíti a napokban: egyrészt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lazítás felé mutató bejelentése, másrészt a kormányzat elköteleződése az alacsony hiányszint mellett. A Fed ugyanis kedden azt közölte, hogy pénzt pumpál a gazdaságba kincstárjegyek vásárlásával.

A lépés a gyakorlatban azt jelenti, hogy több dollár forog majd az amerikai gazdaságban, vagyis a többi valutához képest némileg értéktelenebbé válik, mint az a keddi bejelentés után is látható volt. A befektetők pedig a fejlődő országok devizáit kezdik vásárolni, ezzel erősítve többek közt a forintot is. A dollár jelentősen gyengült, az euróval szemben a szeptember eleji 1,27-es és a hét eleji 1,315-ös árfolyamhoz képest 1,3352-nél járt csütörtök reggel (magyar idő szerint), s ez komoly elmozdulásnak számít. A csütörtök délelőtt folyamán a dollár is javított, az euróhoz mért árfolyama 1,3322-re változott.