Nem érdekli az Obama-reform a hazai gyógyszerrészvényeket

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 66,75 pontos csökkenéssel, 23 479,39 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 0,28 százalékkal gyengült.
Vágólapra másolva!

Káplár Norbert, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője elmondta: pénteken a zárás előtti utolsó órában már elindult a lejmenet. Az amerikai árazás is erre utal, bár a távol-keleten nem látszott érdemleges változás hétfőn reggel - magyarázta a bróker. Hozzátette: a "menekülő útvonal" a Magyar Telekom és a két gyógyszerrészvény lehet.

Megítélése szerint az amerikai egészségügyi reformtörvény, amit vasárnap éjszaka fogadott el a képviselőház, nem befolyásolja sem a Richter, sem az Egis árfolyamát. A két papír veszteséggel kezdte ugyan a kereskedést, de ez megfelel a BUX irányának. A Magyar Telekom a fix - a korábban bejelentett 74 forintos részvényenkénti - osztalék miatt lehet kelendő a befektetőknél. Ha esésben lesz a BUX, akkor mérsékeltebb, 20 milliárd forint alatti forgalom várható az üzletkötő szerint.

Csáky Attila, az UniCredit Bank kereskedelmi igazgatója nem számít nagy esésre, különösen azért, mert pénteken a veszteségben "túlteljesített" a BÉT: az OTP és a Mol nagyobb eladói nyomásra a napi mélyponton zárt. A nap folyamán a görög hírek adhatnak irányt, ha kedvezőbbek, akkor felfelé indulhat a tőzsde, egyébként pedig esésre lehet számítani. Az amerikai egészségügyi reformtörvény elfogadása után hétfőn reggel inkább javuló tendencia látszik - tette hozzá a kereskedési igazgató. Az OTP-ben jó hír, hogy a Standard and Poor's felminősítette a papírt a múlt héten.

A Barack Obama amerikai elnök által támogatott reformot minimális többséggel fogadta el a kongresszus. Az új szabályozás több millió amerikainak jelent egészségügyi biztosítást, amely eddig nem volt adott a magánbiztosításokra épülő rendszerben.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 453,87 pontos, 1,89 százalékos csökkenéssel, 23 546,14 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 43,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.