Egész Amerika hibázott a milliárdos befektető szerint

Vágólapra másolva!
Amerika egyik leggazdagabb embere, Warren Buffett vizsgáló bizottság előtt védte a hitelminősítőket, bagatelizálva a válság kialakulásában játszott szerepüket. Szerinte mindenki hibázott, hogy nem vette észre a jelzáloghitel-buborékot.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok és a világ egyik leggazdagabb embere, Warren Buffet védelmébe vette a hitelminősítő intézeteket, amiért azok nem vették észre a 2008-as pénzügyi válságot előidéző amerikai jelzáloghitel-buborékot - írja a BBC News. Az Amerikai Kongresszus pénzügyi válságot vizsgáló bizottsága előtt azt fejtegette: egész Amerikát fogságába ejtette az az érzéki csalódás, hogy az ingatlanpiac nem túlfútött, így elképzelhetetlen, hogy a lakások ára drasztikusan csökkenjen. Tévedtek.

A hitelminősítő intézeteket (Moody's, Standard & Poor's és a Fitch Rating) azzal vádolják, hogy több mint nagyvonalúan kezelték azokat a befektetési csomagokat, amelyek többek között tartalmazták az amerikai jelzáloghitel-tartozásokat is. Amikor kiderült, hogy ezek zöme rossz tartozás, az adósok nem tudják azokat visszafizetni, lényegében összeomlott a befektetési piac, kirobbantva az elmúlt 80 év legsúlyosabb világgazdasági válságát.

A mostani vizsgálatnak a legfőbb célja, hogy vezessenek be szigorúbb pénzügyi szabályozást, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló súlyosságú eset.

Jól kaszáltak az ügyleten

Buffett magyarázkodása amúgy azért sántít, mert nem mellesleg ő a legnagyobb részvényese a Moody's hitelminősítő intézetnek. Buffett azzal is érvelt, hogy ha előre látta volna a krach bekövetkeztét, maga is megszabadult volna befektetési papírjaitól.

Buffettnek némileg ellentmondott Raymond McDaniel, a Moody's vezérigazgatója, aki elismerte, hogy hibáztak a jelzálogadósságok minősítésénél. Ezt erősítette Jay Siegel, a Moody's volt vezérigazgatója is, aki elmondta, hogy alkalmazottaik mindössze 10 százalékának volt közvetlen tapasztalata a jelzálogüzletággal kapcsolatban.

Phil Angelides, a vizsgáló bizottság elnöke ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Moody's kitűnően profitált a "nagyvonalúan" kezelt minősítések következtében. 2000-ben 600 millió dollár, 2007-ben 2,2 milliárd bevétele származott.

Új szabályok, új intézmények

A hasonló esetek megakadályozására az amerikai szenátus új jogszabály bevezetését szorgalmazza, független tanács felállításával.

Európa is megoldást keres a probléma kezelésére, az Európai Bizottság egy páneurópai felügyeleti szervezet létre hozását tervezi, amely árgus szemekkel figyelné a bankok tranzakcióit, a hitelminősítők működését.