Szilíciumvölgyet építene Oroszország

Vágólapra másolva!
Egy saját Szilíciumvölgy létrehozását tervezi Oroszország, ezért Dmitrij Medvegyev elnök az Egyesült Államokba látogat, hogy a helyszínen találkozzon jelenleg a nyugati parton dolgozó orosz tudósokkal.
Vágólapra másolva!

Az orosz vezetők közül elsőként látogat el Medvegyev a Szilíciumvölgybe, amelynek mintájára a Moszkva melletti Szkolkovóban szándékoznak létrehozni innovációs központot. Medvegyev nem titkolt célja, hogy Szkolkovóba csábítson minél több tehetséges tudóst külföldről is.

Szergej Prihogyko, az elnök tanácsadója a látogatásról nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Oroszország szeretné a külföldre szakadt oroszokat bevonni közös projektekbe. A nyugati parton élő oroszok számát jelenleg 500-600 ezerre becsülik.

Az orosz államfő találkozik többek között a Twitter, a Cisco, az Apple vezetőivel és esetleg a Google főnökeivel is: a Google ugyanis részt vesz majd Szkolkovo felügyelő bizottságában. Végül még szerdán felkeresi a Stanford egyetemet, ahol a társadalmi, tudományos és üzleti körök képviselőivel találkozik.

"Ez az egyeztetés az első látható, konkrét bizonyítéka annak, hogy jelentős változások történtek a két állam között, ami kereskedelmi oldalon is megmutatkozhat" - mondta David Kemme, a Memphisi Egyetem közgazdásza.

Az elnök amerikai látogatásának azonban van egyéb célja is. Medvegyev ugyanis csütörtökön Barack Obama amerikai elnökkel találkozik Washingtonban, ahol több közös, a két ország külpolitikai kapcsolatát tárgyaló kérdésről tanácskoznak.

A hivatalos megbeszélések nyomán számos nyilatkozatot szándékozik aláírni a két államfő, egyebek között az államigazgatás nyitottságának növelésében és a terrorizmus elleni harcban való együttműködésről, a stratégiai stabilitásról, az innováció terén való stratégiai együttműködésről és számos regionális konfliktusról. Emellett a tervek szerint a két elnök ratifikálni fog egy, a támadófegyverek csökkentéséről és korlátozásáról szóló megállapodást, a START-III-at, mely egy újabb nukleáris együttműködési megegyezés lehet a két állam között.