Nincs értelme az eurón gondolkodni a cseh jegybankelnök szerint

Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdaságpolitika nagyvonalú jellemzőinek megváltoztatását szorgalmazza az IMF; nem bélyegezte devizamanipulátornak Kínát az amerikai pénzügyminisztérium; a növekedés gyorsaságában lehagyhatja a szingapúri gazdaság a kínait; e pillanatban nem látja értelmét az eurócsatlakozásról való gondolkodásnak a cseh jegybank vezetője; minimálbér fenyegeti a kaliforniai állami alkalmazottakat. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Keményen bírálta az IMF az Egyesült Államokról kiadott jelentésében az amerikai gazdaságpolitika több, kulturális beágyazottságú jellemzőjét, így az olcsó benzint, a lakáshitelek nagyvonalú kamattámogatását és a társadalombiztosítás egyes területeit - írja a Washington Post. Az IMF szerint a kormány túlbecsüli a várható növekedést, ezért jelentős költségcsökkentésre lenne szükség.

Kimaradt az amerikai pénzügyminisztérium féléves devizapiaci jelentéséből a Kínát devizamanipulátorként megbélyegző kitétel, noha sok szakember és politikus időszerűnek látta e lépés megtételét, melynek nyomán kereskedelémi szankciókat lehetett volna kezdeményezni a távol-keleti ország ellen - jelentette a Reuters. Kína hosszú ideje nagy gondot okoz kereskedelmi partnereinek - elsősorban az Egyesült Államoknak - azzal, hogy mesterségesen alacsonyan tarja pénze árfolyamát, torzítva ezzel a piacot.

Szingapúr növekedési üteme maga mögött hagyhatja Kínáét az idén - írja a Bloomberg. A városállamnak 10,8 százalékos gazdasági bővülést jósolnak az elemzők, míg Kína GDP-je egybehangzó várakozások szerint legfeljebb 10,1 százalékkal nő 2010-ben. Szingapúr az utóbbi években sokat tett gazdasága sokoldalúbbá tételéért - jegyzi meg a hírügynökség beszámolója.

Nyíltan megkérdőjelezte az eurózónához való csatlakozás értelmét a cseh jegybank frissen kinevezett első embere. Miroslav Singer azt mondta a Wall Street Journalnak, hogy a görög válság nyomán az eurót körülvevő bizonytalanság miatt most nincs értelme az euróbevezetésen gondolkodni.

Kalifornia 200 ezer állami alkalmazottjának csökkenhet a minimálbér szintjére a fizetése, amíg az állam vezetőinek nem sikerül megegyezniük a következő pénzügyi évre benyújtandó költségvetésről - értesült a CNN. Arnold Schwarzenegger republikánus kormányzó és a demokrata többségű törvényhozás vitája nyomán a közalkalmazottak órabére 7,25 dollárra mérséklődne.