Az önkormányzatok vehetik meg a bajba jutott hitelesek lakásait

Vágólapra másolva!
Két változat is készült arra, hogyan segítene az állam a jelzáloghitelüket törleszteni nem tudó adósokon. A többlépcsős rendszerben előbb megpróbálnák visszaállítani a hitelt, majd garanciát vállalna az állam, és ha ez sem működik, az önkormányzatok kapnának forrást az ingatlanok megvételéhez.
Vágólapra másolva!

Elkészült a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) koncepciója: az intézmény az önkormányzatokat juttatja majd forrásokhoz, hogy azok vehessék meg a kilakoltatástól fenyegetettek ingatlanát - tudta meg az [origo].

A parlament lakhatási albizottságának hétfői ülésén Nátrán Roland helyettes államtitkár ismertette a bajba került lakáshitelesek megmentésére hivatott intézmény majdani működésének lehetőségeit. A helyettes államtitkár két verziót vázolt fel, az egyik egy "rossz bank" létrehozása, mely egyszerűen felvásárolná a késedelmes hiteleket.

Ez azonban várhatóan nagyon drága megoldás lenne, a 105 ezer késedelmes hitel átvételének költsége a GDP 2,5-3 százalékára rúgna, melyet gyakorlatilag egyszerre kellene kifizetni, és az ezt intéző szervezetet vélhetően bonyolult bürokráciával lehetne csak működtetni.

Ezért információink szerint sokkal valószínűbb, hogy a kormányfő egy többlépcsős megoldást jelent be, melynek első lépésében átstrukturálással próbálnák visszaállítani a hitelt (szóba jöhet a türelmi idő vagy a futamidő-hosszabbítás). Ha ez sikertelennek bizonyulna, akkor ténylegesen beavatkozna az állam: garanciavállalással mérsékelné a banki kockázatot, némi díjért cserébe. Végső esetben pedig maga az eszközkezelő forrást nyújtana az illetékes önkormányzatnak a - már most is meglévő - elővásárlási joga mellé. Az önkormányzat így a megvett lakást bérba adhatná az addigi tulajdonosnak.

A számítások szerint ennek a rendszernek a költsége 10 ezer lakásonként 45 milliárd forint lenne, és időben eltolva, nagyrészt 2012-13-ban jelenne meg. A garanciavállalás a felszámítandó díjjal akár nullszaldós is lehetne, de legfeljebb 5-10 milliárdba kerülhet - ismertette Nátrán Roland.

A NET viszont már jövőre felállna, ennek érdekében hamarosan a parlament elé kerül a koncepció, és még az őszi ülésszakon elfogadják. A 30-50 főből álló költségvetési szerv működésére 0,5-1 milliárd forintot szánnak.