A Fitch nem hisz az újabb görög mentőcsomagban

Vágólapra másolva!
A Fitch hitelminősítő nyilvánvalóvá tette, hogy fizetésképtelennek tekintené Görögországot akkor is, ha a magánhitelezők önkéntes alapon vállalnának részt az ország adósságának további finanszírozásában - írja a szerdai Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Miközben kedden a nap elején emelkedő tőzsdék azt jelezték, hogy befektetők szerint az eurózóna pénzügyminisztereinek hétfői ultimátuma nyomán javult a második görög segélycsomag elfogadásának esélye, a Fitch hitelminősítő jelezte, hogy elégtelennek tartaná az abban foglalt intézkedéseket az államcsőd elkerüléséhez - írja a szerdai számában a Napi Gazdaság.

Az eurócsoport július 3-áig adott haladékot a görögöknek, hogy elfogadják a kormány 28 milliárd euró értékű megszorításokat és 50 milliárd euró privatizációs bevételt ígérő, ötéves gazdaságpolitikai tervét, cserébe ígéretet tett egy 120 milliárdos hitelkeret összeállítására, amelyhez 30 milliárd eurót az adósságok magánhitelezőinek önkéntes hozzájárulásából szednének össze.

Andrew Colquhoun, a Fitch ázsiai csendes-óceáni régióbeli államadósságokért felelős vezetője azonban azt nyilatkozta, hogy a hitelminősítő a magánhitelek önkéntes továbbgörgetését - a lejáró kötvények helyett újak vásárlását - is úgy tekintené, hogy Görögország fizetésképtelenné vált, és ezért az államcsődöt jelző mélységbe taszítaná le az ország adósságainak besorolását.

Ha a Fitchet követné a többi hitelminősítő, annak az lenne a következménye, hogy a hitelező bankoknak le kellene írniuk görög követeléseik értékének jelentős részét, továbbá nem használhatnák fel ezeket fedezetként hitelfelvételeikhez. Elemzők szerint ezen felül pánik törhetne ki a pénzügyi szektorban, éppen úgy, mint 2008 szeptemberében, amikor az amerikai kormány hagyta csődbe menni a Lehman Brothers bankházat - írja a Napi Gazdaság.

Kedd késő este kiderült, hogy megnyerte a parlament bizalmi szavazását Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök kormánya. A szavazáson a háromszáz képviselőből több mint 150-en támogatták a kormányt. A képviselőknek jövő kedden arról kell dönteniük, hogy jóváhagyják-e a több mint 28 milliárd eurós megszorításokat, a pénzügyi reformokat és privatizációs csomagot. Ez ugyanis a feltétele az újabb külföldi hitelcsomagnak.