Bizalmas információkat kezelt helytelenül az INA a horvát pénzügyi felügyelet szerint

Vágólapra másolva!
A bizalmas információk kezelésével összefüggő szabálytalanságokat tárt fel az INA olajvállalat működésében a horvát pénzügyi felügyelet (HANFA), amely további 45 nappal meghosszabbította a társaság részvényeivel való kereskedés tilalmát.
Vágólapra másolva!

A felügyelet honlapján közzétett közlemény szerint a HANFA azt állapította meg, hogy a társaság a bizalmas információk kezelésekor megszegte a horvát tőkepiaci törvény egyes rendelkezéseit. Határozatában arra kötelezte az INA-t, hogy módosítsa a meglévő belső szabályozást, vagy alkosson újat ezeknek az adatoknak a kezelésére. A HANFA arról is döntött, hogy még legalább 45 nappal meghosszabbítja a zágrábi értéktőzsdén az INA részvényeivel való kereskedési tilalmat, amely április vége óta tart. A közlemény kitér arra is, hogy a közigazgatási eljárásban feltárt szabálytalanságok miatt a HANFA feljelentést tett az igazságügyi szerveknél.

A HANFA májusban büntető eljárást kezdeményezett a horvát államügyészségnél a Mol, illetve a társaság "felelős személyei" ellen piaci manipuláció és csalás bűncselekményének gyanúja miatt, a magyar olajcég INA-részvényekre tett vételi ajánlata okán.

A Mol június 16-án kérte a tőzsdefelügyelet döntésének bírósági felülvizsgálatát és megsemmisítését. A magyar olajtársaság akkori közleményében hangsúlyozta, hogy az INA részvényeire tett felvásárlási ajánlata során és azt követően is folyamatosan tisztességes, nyílt és áttekinthető módon járt el.