Dél-amerikai nádcukor finomításába kezdtek a kaposvári cukorgyárban

Vágólapra másolva!
Várhatóan szeptemberig kerülhet a magyar boltokba a húszezer tonna importált nádcukorból finomított cukor.
Vágólapra másolva!

A cukorszezon indulásáig, a betakarításig és a feldolgozásig hiány léphet fel a piacon, ezért a kaposvári cukorgyárat működtető Magyar Cukor Zrt. Dél-Amerikából importált nádcukor finomításába kezdett - mondta az [origo]-nak Bráth Zoltán, a Magyar Cukor igazgatóságának elnöke. Hozzátette: a cég az európai kvóták miatt valamivel több, mint 100 ezer tonna cukrot állíthat elő cukorrépából, miközben a magyarországi felhasználás 300 ezer tonnára rúg, a különbséget pedig importból kell fedezniük a kereskedőknek.

A cukorfinomítás azt jelenti, hogy a Dél-Amerikából származó nyers nádcukorból készítenek étkezési cukrot. Bráth Zoltán hozzátette: ez a megoldás nem fogja csökkenteni a cukor magyarországi árát, inkább piacmegtartó és a hiány kialakulását megelőző indokai vannak a lépésnek. Az elnök azt is elmondta, a cukorfinomítás régi-új dolog Magyarországon, a cukoriparban ma dolgozók nem emlékezhetnek magyarországi cukorfinomításra - a Világgazdaság összeállítása szerint száz évvel ezelőtt volt utoljára cukorfinomítás Magyarországon. Bráth azt is elmondta, hogy a magyar példa nem egyedülálló, Romániában, Bulgáriában, Szerbiában és Horvátországban is finomítanak dél-amerikai cukrot.

A társaság az adonyi kikötőt - részben uniós pénzből - működtető Magtárház Kft.-vel egyezett meg arról, hogy a Dél-Amerikából importált, a romániai Constantán keresztül a Dunán Magyarországra érkező nyerscukrot eljuttatja a gyárba. Benkő Zoltán, a Magtárház vezetője az [origo]-nak azt mondta: 20 ezer tonna nyerscukor érkezik a kikötőbe, onnan kamionokkal szállítják az alapanyagot a kaposvári üzembe, az első nyolcezer tonnás szállítmány már megérkezett, a fennmaradó mennyiség folyamatosan érkezik, és szeptemberig a piacra kerülhet a finomított cukor. Benkő Zoltán, a részben uniós pénzből korszerűsített, elsősorban logisztikai feladatokat ellátó adonyi kikötőről elmondta, hogy a cukorszállításról történt megegyezés csak az egyik a sok megállapodás közül, emellett különböző termények, gabonák célba juttatásával is foglalkoznak. Benkő hozzátette: a cég bővülést tervez, a tervek szerint a jelenlegi dolgozói létszámot a fejlesztést követően 20 százalékkal kívánják növelni. A cégvezető arra a kérdésünkre, hogy a tavaly elért 1,5 milliárd forintos árbevétel után az idén mekkora bevétellel számolnak, elmondta, hogy az idei évre szóló szándéknyilatkozatok alapján egyértelműen túl fogják teljesíteni a tavalyi évet.