Rekordmértékűre hízó német exportra számít a helyi kamarai szövetség

Vágólapra másolva!
A beszállítóként érdekelt hazai exportvállalkozások számára kedvező hír, hogy a Német Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége rekordméretűre bővülő exportot vár idénre. A szervezet előrejelzése szerint a világgazdaság növekedése idén folytatódik.
Vágólapra másolva!

Nem várható újabb recesszió a világgazdaságban, és jövőre még gyorsulhat is a növekedés üteme, a német gazdaság kivitele pedig már az idén újabb csúcsra emelkedhet a Német Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (DIHK) kedden bemutatott előrejelzése szerint.

A fejlett ipari országokat terhelő államháztartási problémák és a magas nyersanyagárak ellenére a világgazdasági növekedés folytatódik, a globális GDP az idén 3,9 százalékkal, jövőre 4,1 százalékkal bővülhet.

A magyar gazdaság közvetlenül a hazai cégek beszállításain és közvetve, például szlovák vagy cseh beszállítók magyar partnerein keresztül nagyban függ a német gazdaságtól. A magyar exportvállalkozások számára ezért kedvező hír, ha a német export valóban erőteljes marad, mivel ez a megrendeléseken keresztül javítja helyzetüket.

A növekedés az idén azért mérsékeltebb, mert csökkent a 2008-2009-es válság után kezdődött felzárkózás lendülete, a növekedést hajtó erők azonban dolgoznak, az ázsiai és latin-amerikai országok sikerrel modernizálták gazdaságukat, Japán pedig a vártnál gyorsabban teszi túl magát a márciusi hármas katasztrófán. Arra is van esély, hogy Amerikában és Európában ismét felgyorsul a növekedés - áll a DIHK jelentésében.

A magyar gazdaság számára meghatározó német export így továbbra is az 5,3 százalékos sokévi átlag fölötti mértékben növekedik. A kivitel az idén várhatóan 11 százalékkal nő tavalyhoz képest, megdől a 2008-ban felállított rekord és az export értéke a rendszeres adatfelvétel kezdete óta először meghaladja az ezermilliárd eurót.

Jövőre 9 százalékos lehet a növekedés, Németország így stabilizálhatja a Kína mögötti második helyét a legtöbbet exportáló országok listáján.

A DIHK a német kereskedelmi- és iparkamarák ernyőszervezete. A külgazdasági kapcsolatok és a világgazdasági folyamatok alakulásáról 1982 óta végez rendszeres felmérést. Ennek során a német gazdaság 80 legfontosabb partnerországában működő tagszervezetektől (például a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarától) és képviseletektől érkezett adatok alapján készítenek előrejelzést.