Drágább az áram Budapesten, mint Londonban

2011.05.13. 7:15

Londonban, Párizsban, Rómában és Amszterdamban is olcsóbb az áram, mint Budapesten - derült ki a pénteki Magyar Nemzet által közölt kutatás és az Elmű adatainak összehasonlításából.

Koppenhágában a legdrágább, Londonban a legolcsóbb 16 európai fővárost összevetve a lakosság által fizetendő háztartási áram, Budapest a középmezőnybe tartozik - írja pénteki számában a Magyar Nemzet.

Az osztrák árampiacot szabályozó E-Control és a Vaasa Ett energiakutató cég áprilisi kimutatása alapján a háztartásoknak egy kilowattóra áramért Koppenhágában kell a legtöbbet fizetniük, közel 81 forintot. Berlinben 66 forint, Bécsben 51 forint a tarifa, Budapesten az Elmű által alkalmazott díjszabás 48,6 forint, míg a római tarifa 42,8, a londoni 39,5 forint.

Jelenleg a régi EU-s tagok, azaz a 15 főváros átlagos tarifája 49,7 forint, közel egy forinttal több a budapestinél. Budapestet nem vizsgálta a kutatás, de az Elmű által adott díjszabás alapján a magyar főváros a lista nyolcadik helyére került volna. A kutatás szerint az elmúlt egy évben kevésbé drágult az áram, mint a többi európai fővárosban. Budapesten jelenleg olyan világvárosokénál magasabb az áram ára, mint Amszterdam, Róma, London vagy éppen Párizs.