Vasárnap tarthatják a pénzügyi válság miatt összehívott rendkívüli uniós csúcsot

Vágólapra másolva!
A pénzügyi piacok már azért aggódnak, hogy a görög pénzügyi válság hullámai az Európai Unió egyik legnagyobb tagállamát, Olaszországot is elérhetik. Az Unió pénzügyminiszterei vasárnapra rendkívüli csúcstalálkozón próbálnak megoldást találni az adósságválság enyhítésére, és arra, hogy a görög krizís ne terjedjen át az eurózóna más országaira.
Vágólapra másolva!

A hét végére hívhatják össze az euróövezeti válság elmérgesedése miatt szükséges rendkívüli uniós csúcsot. Eredetileg péntekre tervezték a találkozót, de szervezési okokból vasárnapra halasztották-szivárgott ki szerdán Brüsszelben. Gondoskodni kell róla, hogy ne veszítsenek értékükből a csúcsértekezletek, ezért biztosítani kell, hogy a találkozókon érdemi döntéseket hozzanak - idéz uniós forrásokat az APA osztrák hírügynökség.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei kedd hajnalban - több mint tíz órás brüsszeli ülést követően - nyilatkozatot adtak ki, amiben további intézkedéseket helyeztek kilátásba az adósságválság enyhítése és az átterjedés megakadályozása céljából. Ez azonban nem nyugtatta meg a pénzügyi piacokat, ahol már azért aggódnak, hogy a krízis hullámai az EU egyik legnagyobb tagállamát, Olaszországot is elérhetik.

A kiszivárgott hírek szerint az EU-tagországok pénzügyminisztereinek keddi találkozóján vetődött fel egy rendkívüli uniós csúcs összehívásának gondolata. Az euróövezeti vezetők már hétfői tanácskozásukon megfogalmazták aggodalmukat, utalva arra, hogy mind rosszabb hírek érkeznek az utóbbi időben Spanyolországból, illetve Olaszországból is. Londoni elemzők szerint Görögország törlesztésképtelenné válása és "valószínű kimenekülése" az euróövezetből "elkerülhetetlennek" tűnik, így most már inkább az a kérdés, hogy Olaszország és Spanyolország benn tud-e maradni a valutaunióban.

Időközben a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő megvonta a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Írországtól, mert úgy látja, hogy az euróövezeti tagországnak várhatóan újabb külső pénzügyi segítségre lesz szüksége a jelenlegi segélyprogram kifutása után. Az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott negyedéves jelentése ugyanakkor megdicsérte Írországot, amiért a szigetország tartja magát a mentőcsomagban vállalt gazdasági programjához. A jelentés szerint az euróövezet növekedési üteme ugyan a válságból való kilábalásra utal, azonban továbbra is lassú és kétsebességű lehet a közös valuta térségében. A brüsszeli szervezet úgy véli: az európai adósságállomány 2012-ben csökkenésnek indulhat, az euróövezeti tagállamoknak azonban további kihívásokkal kell szembenézniük, ha teljesíteni akarják a stabilitási programjaikban vállaltakat.