Három és fél éve hanyatlanak a beruházások Magyarországon

Vágólapra másolva!
A második negyedévben is csökkent a beruházások értéke Magyarországon, a friss adatok szerint a Széchenyi-terv sem javított az adatokon, sőt az előző negyedévben mértnél jóval nagyobb volt a visszaesés.
Vágólapra másolva!

Az év második negyedében 6,5 százalékkal csökkent éves szinten a beruházások értéke, az előző negyedévhez képest pedig 2,4 százalékos volt a visszaesés - közölte szerdán reggel a Központi Statisztikai Hivatal.

A friss adat alapján továbbra sincs fordulat, a magyar gazdaság beruházási mutatói évek óta nagyon gyengék. A KSH idősorai szerint legutóbb három és fél éve volt utoljára olyan negyedév, amikor növekedett a beruházások értéke. 2007 utolsó három hónapjában 2,4 százalékos volt a bővülés, azóta minden negyedévben mérséklődött a beruházások értéke.

A KSH friss jelentése szerint a nemzetgazdasági ágak többségében továbbra is csökkenés ment végbe, a szállítási beruházásoknál 27 százalékos volt a visszaesés éves összevetésben, a lakásépítések csökkenése miatt az ingatlanberuházások 18 százalékkal mérséklődtek. A feldolgozóiparban ugyanakkor javulás látható, az szektorban közel 22 százalékkal növekedtek a beruházások. A Nemzetgazdasági Minisztérium az adatot értékelve közölte, hogy "a nemzetgazdasági beruházások volumene 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, a 2009-es mélypont óta azonban továbbra is lassuló mértékű a visszaesés". A tárca közleménye szerint a feldolgozóipar beruházásai már az ötödik egymást követő negyedévben bővültek, a dinamikus növekedés alapvetően a versenyképes, exportorientált alágakra (járműgyártás, számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása), illetve az élelmiszeriparra vezethető vissza.

Az első negyedévben 1,1 százalékkal csökkent éves összevetésben a beruházások értéke, ami GDP-arányosan 17 százalékos beruházási rátának felelt meg. A Széll Kálmán-terven alapuló, áprilisban bemutatott konvergenciaprogram azzal számolt, hogy a konzervatív, vagyis az alacsonyabb ütemű növekedést valószínűsítő gazdasági pálya szerint a beruházási ráta 22 százalék fölé emelkedik részben az egykulcsos adó bevezetésével várható versenyképesség-javulás miatt. A kormány márciusban indította el a gazdaságélénkítést célzó programját, a Széchenyi-tervet, ám ez a lépés sem tudta pluszba lendíteni a beruházási adatot.