Az Európai Bizottság is aggódik a kormány adósmentő tervei miatt

Vágólapra másolva!
Súlyos hatásai lesznek a magyar bankrendszerre a kormány hétfőn bejelentett adósmentő lépéseinek - mondta az Európai Bizottság szóvivője kedden.
Vágólapra másolva!

Aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság (EB) a magyar kormánynak a devizahitelesek megsegítését célzó, hétfőn bejelentett intézkedései miatt - írja a Wall Street Journal online kiadása. Az intézkedéseknek "súlyos hatásai lesznek a magyar bankrendszerre" - mondta Amadeu Alatafaj Tardio, az EB szóvivője. A legtöbb magyar háztartás hitele külföldi devizában - leginkább svájci frankban - van, ami a 2008-as gazdasági válság idején jóval kedvezőbb finanszírozási forma volt, mint a forintkölcsön- emlékeztet a lap.

Orbán Viktor a hétfői parlamenti ülésen jelentette be azt a végtörlesztésről szóló kormánypárti javaslatot, amely 180 forintos frankárfolyamon és 250 forintos euróárfolyamon tenné lehetővé a devizahitelek végtörlesztését. Az ehhez igénybe vehető forinthitelek nyújtását várhatóan nem teszik kötelezővé a bankoknak, Orbán Viktor legalábbis hétfőn úgy fogalmazott, megkéri képviselőtársait, hogy erről ne nyújtsanak be javaslatot. Önmagában azonban már a végtörlesztést kedvező árfolyamon lehetővé tévő javaslat is jelentős, mert - ha törvénybe iktatják - azt jelenti, hogy az állam felülírja a bankok és a hitelesek között kötött korábbi magánjogi szerződést.