Hétfőn jelenti be deficitcsökkentő terveit Barack Obama amerikai elnök

Vágólapra másolva!
Új adót vetne ki a gazdagokra az amerikai elnök, aki hétfőn jelenti be hosszú távú deficitcsökkentő terveit. A Buffett-szabálynak is nevezett új adó azokat érintené majd, akik egymillió dollárnál többet keresnek évente. Kérdéses azonban, hogy a kongresszuson átmegy-e majd a javaslat, a republikánusok ugyanis mindenféle adóemelést elleneznek.
Vágólapra másolva!

Hétfőn jelenti be hosszú távú deficitcsökkentő terveit Barack Obama amerikai elnök - közölte a Fehér Ház. Obama azt tervezi, hogy magasabb adókkal sújtja majd a gazdagokat, hogy ők is ugyanolyan terheket viseljenek, mint a kevésbé tehetősek - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium.

A terveket Buffett-szabálynak nevezték el Warren Buffett amerikai milliárdos befektető után. Buffett szerint ugyanis a gazdagok viszonylag kevés adót fizetnek, miután a befektetéseket kisebb adó sújtja, mint a béreket - írja a BBC.

A javasolt új adó azokat érinti majd, akik egymillió dollárnál többet keresnek évente. Kérdéses azonban, hogy a javasolt új adót megszavazza-e a kongresszus, ugyanis a republikánusok korábban kijelentették, hogy elleneznek mindenféle adóemelést - olvasható a BBC-n.

Obamán nagy a nyomás a rendkívül magas amerikai munkanélküliség és a politikai megosztottság miatt, valamint azért is, mert az amerikaiak egyre kisebb része hiszi el, hogy a kormányzat képes úrrá lenni a gazdasági lassuláson. A kongresszus múlt csütörtöki ülésén az elnök 450 milliárd dolláros munkahelyteremtő csomagot és nagy léptékű közlekedésfejlesztési programokat jelentett be, így próbál visszavezetni több millió amerikait a munka világába.

A munkahelyteremtés az amerikai gazdaság egyik legsürgetőbb kérdése, mivel a munkanélküliség 9 százalék fölé kúszott, és az elemzések szerint ez a legfontosabb oka annak, hogy az amerikai gazdaság nem tud magához térni, hiszen a növekedés kulcsának tartott belső fogyasztás a foglalkoztatottság emelése nélkül számottevően nem élénkíthető.

A probléma rontja Obama újraválasztási esélyeit is. Egy hétvégi közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak harmada úgy gondolja, hogy Hillary Clinton külügyminiszter jobb elnök lenne, mint Obama, és Obamát már csak az emberek fele szereti.