Elejtett megjegyzésként derült ki Hernádi Zsolt horvátországi meggyanúsítása

Hernádi Zsolt, MOL vezérigazgató, gyanusított a horvát vesztegetési ügyben
Vágólapra másolva!
A korrupcióval vádolt Ivo Sanader védőinek nem tetszik, hogy a horvát ügyészség nem hallgatta meg tanúként Hernádi Zsolt Mol-vezért, és őket is meglepte, hogy Hernádi gyanúsított - ez derült ki az INA-ügy csütörtöki tárgyalásán horvát sajtóbeszámolók szerint. A jelek szerint a horvát ügyészség fontos bizonyítékként kezeli Sanader és Hernádi éttermi találkozóját.
Vágólapra másolva!

Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök védőit meglepte, amikor a korrupcióval vádolt politikus csütörtöki tárgyalásán kiderült, hogy Hernádi Zsolt, a Mol olajvállalat vezetője az ügyben gyanúsítottként szerepel - írta pénteki számában a Jutarnji list nevű horvát napilap. A Bloomberg hírügynökség csütörtökön jelentette Sanader tárgyalásáról, hogy Tamara Laptos, a szervezett bűnözés elleni horvát ügyészségi hivatal (USKOK) helyettes vezetője közlése szerint Hernádi "jogállása ebben az ügyben gyanúsított", és "nyomozás folyik ellene".

Sanadert azzal vádolják, hogy kormányfőként, 2008 és 2009 között összesen tízmillió euró kenőpénzt vett át a Moltól cserébe azért, hogy a magyarok irányítói jogokat kapjanak az INA olajcégben, valamint azzal, hogy 1994-1995-ben, még külügyminiszter-helyettesként, 500 ezer euró kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Alpe Adria banktól. A Mol már korábban is határozottan visszautasította, hogy bármifajta pénzmozgás lett volna, és csütörtökön az MTI-vel közölte: nincs tudomása arról, hogy bármely vezetője ellen büntetőeljárás folyna Horvátországban.

A csütörtöki tárgyalási napon Laptos Sanader védőjének egy felvetésére reagált, amikor kijelentette, hogy Hernádi jelenleg is gyanúsított a horvát ügyészség értelmezése szerint - mondta az [origo]-nak egy neve elhallgatását kérő zágrábi forrás, aki a helyszínen követi Sanader perét. Sanader ügyvédje, Cedo Prodanovic azzal érvelt, hogy a volt miniszterelnök elleni vád nem teljes, mert nem hallgattak meg minden érintettet, ezért javasolta, hogy idézzék be tanúként Hernádi Zsoltot. Laptos erre válaszul közölte, hogy Hernádi gyanúsított - mondta el a névtelenséget kérő forrás.

Sanader vádiratában nem nevesítik Hernádit

A Sanader elleni per Molt érintő része akkor fordult a bírósági szakaszba, amikor a horvát főügyészség szeptember 23-án benyújtotta vádiratát, melyet a Zágráb megyei bíróság november 7-én be is fogadott. Ebben Hernádit nem nevesítik, csupán az áll benne, hogy a horvát főügyészség tovább folytatja a vizsgálatot a "Mol egyik magas rangú tisztségviselőjével szemben" - tájékoztatatta az [origo]-t a külügyi szakember.

Egy másik, ugyancsak neve elhallgatását kérő külpolitikai szakértő, aki követi a horvátországi eseményeket, az [origo] érdeklődésére arra hívta fel a figyelmet, hogy Laptos kijelentésével nem sok minden változott Hernádi szempontjából. Az ügyet továbbra is Magyarországon viszik, egészen addig, amíg a horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája (USKOK) úgy nem dönt, hogy újra a saját kezébe szeretné venni az ügyet - erről a Vecernji list nevű újság információi szerint szeptemberben állapodott meg a magyar és a horvát ügyészség. Hivatalosan ezt nem erősítették meg, csak azt, hogy volt egy "munkajellegű találkozó" Zágrábban a két hivatal vezetője, Polt Péter és Mladen Bajic között.

Éttermi számlákkal is bizonyítana a horvát ügyészség

Sanader ártatlannak vallotta magát pere első tárgyalásán, de meglehetősen idegesnek látszott, Ivan Turudic bíró többször figyelmeztette - számolt be róla a Business.hr portál. A tudósítás szerint a Laptos által bemutatott bizonyítékok között ott van a Hernádi és Sanader közös vacsorájáról készült videófelvétel, két éttermi számla, a Marcellino étterem tulajdonosának vallomása, valamint ciprusi és Virgin-szigeteki cégek tulajdonosi szerkezetére vonatkozó adatok. (A horvát ügyészség szerint a kenőpénzek különböző off-shore cégeken keresztül mozogtak, fiktív tanácsadói szerződésekkel álcázva.) Sanader védői tiltakoztak ellene, hogy az éttermi felvétel bizonyíték legyen, mondván, az illegálisan készült.

A magyar ügyészség még mindig nem kapott választ a horvát ügyészségtől arra a megkeresésére, hogy megkaphassa a horvátok rendelkezésére álló bizonyítékokat - tájékoztatta az [origo]-t Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Ügyészség szóvivője. A magyar ügyészség még júliusban kérte a bizonyítékokat jogsegélykérelem keretében, miután nyomozást indított ismeretlen tettes ellen, kötelességszegésre irányuló vesztegetés bűntettének gyanújával. Megkerestük az USKOK-ot is, de a hivatal szóvivője közölte, folyamatban lévő eljárásokról semmilyen információt nem adnak ki.

Rosszallják a magyarok "gyarmati" hozzáállását

Horvát sajtóértesülések szerint egyébként a horvát ügyészség nagyon barátságtalan lépésként értékelte, amikor a magyar ügyészség - arra hivatkozva, hogy ez sérthetné Magyarország érdekeit - megtagadta tőlük Hernádi Zsolt kihallgatásának lehetőségét. A Jutarnji list augusztus 31-én megjelent cikkében azt írta, egy ügyészségi forrás szerint "a Horvát Köztársaság arculcsapása" a magyar reakció, míg a Vecernji list forrása a "gyarmati" jelzővel illette a magyar hozzállást.

Ezzel egybevágni látszik, hogy a korábban idézett, külpolitikában jártas forrás véleménye szerint az USKOK azon döntése, hogy Magyarországra hagyja a Hernádi elleni vizsgálatot, horvát politikai nyomásra született meg. "Ezzel akarták kihúzni a horvát-magyar kapcsolatok méregfogát" - jelentette ki, arra utalva, hogy az egyébként szoros szomszédi viszonyban konfliktust okozott a Hernádi ellen folyó nyomozás.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Ivo Sanader a bíróságon