Disznóvágás után távozik Bencsik János energiaügyi államtitkár

Vágólapra másolva!
A Facebook-oldalán erősítette meg a távozásáról szóló híreket Bencsik János. A klíma és energiaügyi államtitkár a napokban Lázár János közintézményeket védő javaslata miatt keveredett konfliktusba a Fidesz frakcióval, de Bencsik a Facebookon azt írta, ennek nincs közvetlenül köze a távozásához. Az államtitkár vasárnap adja be írásos lemondását, de mint írta, előtte még le kell vágni a disznót.
Vágólapra másolva!

A Gazdaság.hu több forrásból is megerősített értesülései szerint január 1-i hatállyal lemondott posztjáról Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klíma és Energiaügyi államtitkára. A lapnak tárca sajtóosztályán tagadták a hírt, az [origo]-nak viszont azt mondták, hogy nem kommentálnak sajtóértesüléseket.

Bencsik János pénteken kora este a Facebook-oldalán azt írta, hogy Fellegi Tamás miniszternek "szóban jeleztem december 31-i hatállyal történő távozási szándékomat". Az államtitkár azt is írta posztjában, hogy írásbeli lemondását Szent Borbála napján, vagyis december 4-én vasárnap adja be, de mint írta, "előtte még le kell vágni a disznót".

Bencsik János a napokban többször is konfliktusba keveredett a Fidesz frakcióvezetőjével. Lázár János hétfőn azt mondta, Bencsik nem a fogyasztók oldalán áll, mert nem támogatja azt a javaslatát, amely nehezítené azt, hogy egy energiaszolgáltató valahol kikapcsolja az áramot.

"Soha nem fogunk egyetérteni Bencsik János képviselőtársammal, én a fogyasztók oldalán maradok, ő meg a szolgáltatók érdekeit képviseli" - jelentette ki Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján. Bencsik János energiaügyi államtitkár a múlt héten a Facebookon kritizálta Lázár javaslatát, amely nehezítené azt, hogy egy energiaszolgáltató valahol kikapcsolja az áramot.

A távozásáról szóló posztjában Bencsik azt írja, hogy a Lázár-féle vitának nincs közvetlenül köze a lemondásához. Posztjában azt is írja, hogy elkészült a kiemelt közintézmények zavartalan energiaellátását biztosító törvényjavaslat, amelyet a kormány is támogatott, és szerinte ez azt jelenti, hogy ő "álláspontja kerekedett felül".

Az államtitkár a közösségi oldalon arról is beszámolt, hogy a hazai bányászati szakmai közösségen belül megtartották a bányászok védőszentjének, Szent Borbálának ünnepnapját.

Az [origo] kormányzati körből származó információi szerint már hét elején felmerült Bencsik távozásának lehetősége, de nem volt eldöntött kérdés. Az információ forrása szerint a Bencsik által vitt kormányzati feladatok nehézségével magyarázta az államtitkár távozásának lehetőségét.