Egy héten belül dönt a kormány a Gyulai Húskombinátról

Vágólapra másolva!
A vidékfejlesztési és a nemzetgazdasági tárca dolgozza ki a pénzügyi gondokkal küzdő Gyulai Húskombinát megmentésére vonatkozó tervet, amelyről jövő szerdán dönthet a kormány.
Vágólapra másolva!

A vidéki munkahelyek megőrzése érdekében szükséges a húsipar, ezen belül a Gyulai Húskombinát megsegítése - közölte kedden a Kormányszóvivői Iroda, miután a kormányzat és az érintettek képviselői egyeztettek a Parlamentben.

A közlemény szerint a tervről a kormány augusztus 29-éig, azaz jövő szerdáig hoz döntést a vidékfejlesztési és a nemzetgazdasági tárca előterjesztése alapján.

Lázár kezében a mentőakció

Orbán Viktor miniszterelnök utasítására Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hívott össze rendkívüli megbeszélést a Gyulai Húskombinát helyzetének rendezése érdekében. Az egyeztetésen többek között a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért, illetve élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a húskombinát vezérigazgatója, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese és Gyula város vezetése vett részt. A felek a megbeszélésen egyetértettek abban, hogy minden munkahely kiemelten fontos, nem lehet hagyni, hogy ne tegyen meg a cég vezetése és a kormány minden szükséges lépést a magyar húsipar, és ezen belül is a Gyulai Húskombinát segítése érdekében.

A cégnek 1,5 milliárd forint többletforrásra lenne szüksége a piaci megrendelések folyamatos teljesítéséhez, de a bankokkal folytatott tárgyalások holtponton vannak, és az uniós szabályok nem teszik lehetővé a közvetlen állami pénzügyi beavatkozást.