Vágólapra másolva!
Jövőre csökken a BKV támogatása, korábban indulhat a kilométerarányos útdíj, lefaragnak az állami kiadásokból, és beszerzési tilalmat vezetnek be - ezekkel az intézkedésekkel akarja teljesíteni a kormány az uniós hiánycélt.
Vágólapra másolva!

Határozatot hozott a kormány arról, milyen területeken kívánja előteremteni a pénzt ahhoz, hogy teljesüljön a 2012-es és 2013-as hiánycél - a határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.

Magyarország túlzottdeficit-eljárás alatt áll, mert bár a 2011-es évben papíron többlete volt a költségvetésnek, 2012-ben pedig még Brüsszel szerint is 3 százalék alatt maradhat a hiány, de 2013-ben ismét elszaladhat a deficit. Az eljárás miatt az Európai Unió a támogatások megvonását helyezte kilátásba, a kormány ezt elkerülendő akarja leszorítani a hiányt.

Az [origo] információi szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy háromszor tíz milliárdos csomaggal készült, de végül a kormányhatározat összegeket nem közöl, csak határidőket, ameddig a minisztereknek meg kellene mondaniuk, hogyan teremtik elő a pénzt. A határozat felsorolja azokat a területeket, amelyeken megtakarítást kell elérni.

A kormány csökkenteni kívánja a gyógyszertámogatást mind 2012-ben, mind 2013-ban. A nemzeti erőforrás miniszternek február végéig kell megmondania, hol lehet faragni a gyógyszerkasszából, majd március 14-ig, hogy a Széll Kálmán-terv intézkedésein felül mivel takarékoskodna 2013-ban.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak azon kell ötletelnie, hogy 2013-ban mennyivel lehetne csökkenteni a fővárosi helyi közlekedés, vagyis a BKV támogatását. Közben fél évvel előbbre hozhatják az elektronikus útdíj bevezetését. Az Index értesülése szerint 2014-től indult volna a rövid távon is költségvetési többletet hozó rendszer, de a kormányhatározatban felszólítják a fejlesztési minisztert, hogy tegyen javaslatot a 2013. júliusi kezdésre.

A határozat a "fejezeti kezelésű költségvetési előirányzatok és egyéb központi kiadások csökkentésére" kéri fel Matolcsy Györgyöt, akinek az érintett szervek vezetőinek bevonásával kell előállnia a javaslattal. A kormányhatározatban határidőként azt írta a kormány: "azonnal".

Szintén azonnal kell dönteni a bútor, személygépjármű, informatikai eszköz és telefon beszerzésének tilalmáról. A beszerzési tilalom nem vonatkozik uniós forrásokat tartalmazó előirányzatra és a NATO által finanszírozott programokra. A tilalom alól felmentés szerezhető, ha a Magyar Államkincstár véleménye alapján a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, vagyis jelenleg Varga Mihály ezt engedélyezi.