Gyengül a forint, kockázatosabbnak látják Magyarországot, emelkednek a hozamok

Vágólapra másolva!
Rosszul alakult a magyar befektetési eszközök árfolyama csütörtökön, az állampapírokat ugyan elvitték, de csak magasabb kamat mellett. Közben a forint árfolyama gyengült, a CDS-felár emelkedik.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a tervezettnél több magyar kötvény talált gazdára, de magasabb kamatok mellett, közben a magyar cds-felár is emelkedett, a forint pedig gyengült, elsősorban a kedvezőtlen befektetői hangulat miatt.

Az Államadósság-kezelő Központ a hároméves kötvényből 18 milliárd forint értékű csomagot hirdetett meg, a piaci szereplők összesen 41 milliárd forintos ajánlatából végül 20 milliárdnyit fogadott el a szerdai piaci hozamnál 16 bázisponttal magasabb, 8,56 százalékos átlaghozam mellett.

Az öt- és tízéves kötvények a tervezett 15, illetve 10 milliárd forint értékben keltek el 8,76 és 8,96 százalékos átlaghozammal. Előbbi 21, utóbbi 36 bázisponttal haladja meg a szerdai piaci hozamot. A magasabb hozam azt jelenti, hogy az államnak többet kell fizetnie az állampapírokat megvásárló befektetőknek az adósság finanszírozásáért.

Negatív pályán a forint

A hozamszint emelkedése mellett veszített értékéből a forint is, amely az euróval szemben január elején elért soha nem látott mélypont óta fokozatosan erősödött. Február végén, március elején az utoljára szeptemberben látott 286-287 forintos szinteken is megfordult az euró. A hét elején pedig még 290 forint alatt is jegyezték az eurót, azóta viszont feljebb ment az árfolyama, csütörtökön 294 forint körül is járt az árfolyam.

A kedvezőtlen piaci helyzetet mutatja a Magyarország kockázati megítélését jelző, úgynevezett cds-felár emelkedése is. Szerdán még 520 bázispont környékén mozgott a cds-mutató, csütörtökön azomnban 536 pontig szaladt, kora délután pedig 534 körül mozgott. (A cds-ek árfolyama azt jelzi, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak az adott állami vagy vállalati adóst. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett törlesztésképtelenné válásának rizikóját.)

Saághy Pál, az Equilor devizakereskedője elmondta, bár a kedvezőtlen árfolyamváltozásokban szerepet játszik, hogy a szerdai hírek után piac bizonytalannak látja a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások kimenetelét, nem ez a fő ok. (Az IMF szerdán közölte, továbbra sincs konkrét időpontja a tárgyalások megkezdésének.) Az elemző elmondta, hogy a hozamemelkedés, a cds-árfolyam növekedése és a forint gyengülése sokkal inkább a kedvezőtlen nemzetközi hangulattal magyarázható. Ezt alátámasztja az is, hogy a forint a régiós devizákkal azonos mértékben gyengült. Saághy szerint a mostani eladási hullám nem veszélses mértékű és gyakorlatilag szinte természetes folyamat, mert a külföldi piacokon - a görög csődtárgyalások és kötvénycsere miatti bizonytalanságtól eltekintve - hetek óta gyakorlatilag töretlen volt az emelkedés. Ezek után általában jön egy korrekció, amikor a piaci befektetők zsebre teszik az ebből adódó nyereséget. "Ennek a tanúi vagyunk most" - fogalmazott Saághy. A forint