Orbán: A béremelések kormánya vagyunk

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke megbeszélésüket követõen sajtótájékoztatót tart a szakszervezet székházában
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök arra kérte a szakszervezeteket, hogy kövessék az IMF-tárgyalásokat, és szóljanak, mit tudnak még elfogadni. Béremelések kellenek, de nem hitelből.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi kabinet a béremelések, minimálbér-emelések kormánya a gazdasági ésszerűség határain belül - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a LIGA Szakszervezetek vezetésével folytatott keddi budapesti megbeszélése utáni sajtótájékoztatón.

A kormányfő elmondta, egyetértettek az érdekképviseleti vezetőkkel abban, hogy ma minden béremelés indokolt Magyarországon, de olyan gazdaságpolitikát nem szabad folytatni, amely gazdasági teljesítmény híján hitelezésből finanszírozná azt.

Orbán Viktor megerősítette, hogy az adórendszert érintő minden véleményt kész megfontolni, arra azonban nem hajlandó, hogy visszalépjenek annak az adórendszernek az irányába, amely tönkretette Magyarországot. "Magyarországot 2010-ig egy olyan adórendszer uralta, amely család-, munka- és vállalkozásellenes volt" - vélekedett, hozzátéve, hogy erre adott a kormány választ akkor, amikor megkezdte az adók átterelését a munkát terhelőkről a forgalmat és a fogyasztást terhelők irányába.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke

A kormányfő mindezt arra reagálva mondta, hogy Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy megosztották a miniszterelnökkel az őket foglalkoztató problémákat, egyebek között azt, hogy álláspontjuk szerint az egykulcsos adórendszer nem kellően szolidáris és igazságos. "Ebben persze nagyon távol állnak egymástól az álláspontjaink" - jelezte az elnök.

Adják vissza a sztrájkjogot!

Szóba került a sztrájktörvénynek a LIGA által szorgalmazott módosítása is, mert a szövetség szerint a jogszabály "elvonja" a sztrájkjogot. Gaskó István beszélt a jövő évi bérfejlesztés szükségességéről is, és úgy véli, a reálbéreket minimálisan fejleszteni kell, a minimálbért pedig az átlagos bérfejlesztésnél jobban kell emelni. Elmondta, az ülésen a fegyveres és rendvédelmi szféra kapcsán a szakszervezeti jogosítványokról, a kollektív munkaügyi védelemről is egyeztettek.

A LIGA felvetéseire reagálva Orbán Viktor kifejtette, hogy a köztulajdonban lévő munkáltatóval fennálló munkaviszony kérdésében év végéig megállapodás születhet, a sztrájktörvényt viszont a kormány nem akarja módosítani, de abban partner, hogy a sztrájkjog bírói gyakorlatban való érvényesülését áttekintsék. Át fogják nézni a közszférában is a kollektív munkaügyi kapcsolatokat - tette hozzá.

Hol van a többi szakszervezet?

Egy másik kérdésre a miniszterelnök elmondta, hogy a keddi elnökségi ülésen más, ágazati szakszervezetek is jelen voltak, és ígéretet tett arra, hogy az egyeztetések ágazati szinten is folytatódnak. Gaskó István beszámolt arról, hogy az ülésen több, a LIGA Szakszervezetekhez és három másik konföderációhoz tartozó hat szakszervezet is részt vett, és a miniszterelnök az ő felvetéseiket, problémáikat is meghallgatta.

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök tárgyal-e más szakszervezeti konföderációkkal is, Orbán Viktor - utalva arra, hogy Gaskó Istvánnal és a LIGA-val hagyományosan jó a kapcsolatuk - azt mondta: "meglátjuk, mire jutok a legegyszerűbbel...".

A miniszterelnök egyúttal arra kérte a szakszervezeteket, kövessék nyomon az IMF/EU-tárgyalások alakulását, és jelezzék, melyek azok a feltételek, amelyeket még elfogadhatónak tartanak, és melyek azok, amelyeket nem.