Átírhatja az IMF a költségvetést

Vágólapra másolva!
Levették az Országgyűlés honlapjáról a költségvetési szavazások kitűzött dátumait. Egyúttal született egy módosító javaslat, amely lehetővé teszi, hogy az IMF-megállapodás miatt az utolsó pillanatban átírják a büdzsé fő számait.
Vágólapra másolva!

Nem szerepel időpont a jövő évi költségvetésről szóló törvény szavazásaira az Országgyűlés honlapján elérhető szeptember-októberi üléstervben. Két napja még az derült ki a tervből, hogy csak egy héttel halasztották el a folyamatot, október 1-jére volt kitűzve a büdzsé végszavazása.

Az újabb halasztás oka vélhetően az, hogy a kormány meg akarja várni a költségvetés véglegesítésével az IMF-hitelkeretről folytatott tárgyalások újabb fordulóját, esetleg magát a megállapodást is.

Ezt erősíti az is, hogy a költségvetési bizottság a költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott egy módosító javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a kormány a zárószavazás előtt átírja a büdzsé főösszegeit. A lehetséges esetek között pedig szerepel, hogy ha az egy "nemzetközi szervezettel megkötésre kerülő szerződésből eredő kötelezettség teljesítése miatt feltétlenül szükséges".