Nem költött el mindent a kormány

Vágólapra másolva!
Szeptemberben 14 milliárd forintos többlet jött össze a költségvetésben. Példátlan, hogy az év kilencedik hónapjában pluszban zárjon az államháztartás.
Vágólapra másolva!

Kevesebbet költött bevételénél a kormány szeptemberben. A költségvetésben a múlt hónapban 14 milliárd forint többlet jött össze, jelentette a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az államháztartásról fellelhető adatok szerint példátlan a mostani eset: az elmúlt tíz évben nem volt még egy olyan év, amikor szeptemberben szufficit keletkezett volna a költségvetésben.

Az első kilenc hónap adatai ezzel együtt sem túl szívderítők. Az év háromnegyedének végénél az egész éves, a parlament által megengedett hiányküszöb 95 százalékánál jár a felhalmozódott deficit. Ezzel függ össze az is, hogy a kormány pénteken bejelentette, nemcsak a 2013-as és 2014-es folyamatok miatt hajt végre kiigazítást a költségvetésen, de már az idei büdzsébe is belenyúlnak, zárolnak, befagyasztanak 133 milliárd forintot minisztériumoknál, ráadásul a hiánycélt egy kicsit még meg is emelik.