Vágólapra másolva!
Fontos bejelentésre készül 10 órakor a Matolcsy-tárca, melynek jelentős piacmozgató hatása lehet. A kormány valószínűleg egy újabb megszorító csomagot készül bejelenteni. A sajtótájékoztató előtt a BUX enyhe pluszban tartózkodik, amivel felülteljesítőnek számít régiós társaihoz képest, míg az OTP folytatja útját felfelé. A tegnapi szárnyalás után tovább menetelnek az európai indexek, melyre a spanyol és görög segélycsomag részleteiről kiszivárgott kedvezőtlen hírek sem hatnak.  
Vágólapra másolva!

10-kor újabb Matolcsy bejelentés

Ma délelőtt sajtótájékoztatót tart Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, melyen az Origo.hu információi szerint várhatóan egy pótlólagos 150-200 milliárd forintos, a 2013-as költségvetést érintő kiigazító csomagot jelenthet be, aminek jelentős piacmozgató hatása lehet. A kormány lépéskényszerben van, ugyanis az EU újabb 150-200 milliárd forintos megszorítást vár el jövőre, miután felülbecsülte a kormány nemrég bejelentett csomagjának hatásait. Matolcsy György mintegy másfél hete jelentett be egy 400 milliárd forintos kiigazító csomagot, ám erről hivatalosan csak november 7-én mond véleményt az Európai Bizottság.

A BUX emelkedéssel nyitott és jelenleg is 0,4 százalék körüli pluszban mozog. Az OTP nem tud zuhanni és éves csúcsáról tovább erősödik, 0,8 százalékkal került feljebb nyitás óta. A MOL minimális, 0,05 százalékos, a Richter pedig 0,3 százalékos pluszban mozog.

Forrás: [origo]

A lengyel részvényindex gyenge teljesítményét nagy mértékben annak köszönheti, hogy heves eladással reagáltak a befektetők arra, hogy visszavágta 2012-es várakozásait a France Telecom lengyel leánya, a TPSA tegnap. A profit warning az osztalék lefaragásával járt. A papír 14,5 százalékos zuhanással a WIG20 index leggyengébben teljesítő komponensének számít.

TPSA (Warsaw Stock Exchange)

Forrás: [origo]

Ma teheti közzé kötvény-visszavásárlási programjának részleteit az E-Star, melynek kereskedése a mai tőzsdezárásig fel van függesztve. A társaság hétfői bejelentése szerint egy külső finanszírozó segítségével névérték alatt visszavásárolná 10 milliárd forintos kötvényállományát. A Portfolio.hu információi szerint egyes kötvényesek 50-60 százalékos veszteség elkönyvelésébe már hajlandóak lennének belemenni, Soós Csaba jelenlegi elnök-vezérigazgató azonban 70 százalékot szeretett volna elérni.

OTP (BÉT)

Forrás: [origo]

Nincs megállás Európában

Nem hatnak az európai piacokra a spanyol és a görög segélycsomag részleteiről kiszivárgott kedvezőtlen hírek sem, mely szerint a német parlament késő délután közölte, hogy a korábbi spanyol hiteleket érintő nyilatkozatot félreértették a piacok és az elővigyázatossági hitelkeret esetében ők nem a spanyolokra gondoltak. Mint korábban beszámoltunk róla, Spanyolország készen áll arra, hogy külső segítséget kérjen, amit az előzetes hírek szerint a németek támogattak is volna, amit ezzel a mostani nyilatkozattal cáfoltak.

Ezen túl a görög segélycsomag újabb részletéről olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Trojka (EU, IMF, ECB) a munkaerőpiac további átalakítását szeretné elérni Görögországban, ami feltétele lehet a részletek átutalásának a Bloomberg szerint. Október 18-án az EU-csúcson sok minden eldőlhet a 31 milliárd eurós segéllyel kapcsolatban, amit meg kellene kapniuk a görögöknek.

Ennek ellenére tovább erősödnek az európai indexek, melyek közül jelentős pluszban tartózkodik a spanyol piac, amit némileg leszakadva követ angol FTSE 0,7 százalékos emelkedéssel.

Forrás: [origo]

A világ legnagyobb bányavállalata, a BHP Billiton (LSE, NYSE) is közzétette a termelési adatait, amely éves alapon szinte semmit nem változott. 39,77 millió tonnányi vasércet bányászott a cég, de a 39,2 millió tonnás Bloomberg konszenzust sikerült túlszárnyalnia. Mint tegnap beszámoltunk róla, a vállalat 5 százalékkal akarja növelni kitermelését a következő egy év során. A társaság vezérigazgatója a szén bányászattal kapcsolatban kiemelte, hogy nem számítanak az árak emelkedésére az év hátra lévő részében, és további beruházásokra - többek közt - az erős ausztrál dollár miatt kicsi az esély. Részvényei minimális, 0,1 százalékos pluszt mutatnak a londoni tőzsdén. Korábban a Rio Tionto és a Fortescue Metals számolt be vasérc kitermelésük bővüléséről.A vasérc termelés alakulása erősen korrelál a világgazdaság teljesítményének mérőszámaival, így a közölt adatokból következtetni lehet annak alakulására.

BHP Biliton (LSE)

Forrás: [origo]