A négynapos ünnep miatt megugrott az októberi hiány

Vágólapra másolva!
A november eleji hosszú hétvége miatt előrehozott kifizetések megdobták a költségvetés októberi hiányát, ráadásul csökkent a bevétel, többek között az áfabevételek visszaesése miatt. Az első tízhavi hiány az éves előirányzat 114 százalékára rúg.
Vágólapra másolva!

Októberben 112,3 milliárd forint volt az államháztartás központi alrendszerének hiánya. Ezen belül a központi költségvetés 100,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 42,9 milliárd forintos deficittel zártak - írta szerdán kiadott közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az idei hiány október végén 658,1 milliárd forinton állt, ez az éves előirányzat 114,2 százaléka. 2011. október végén a deficit 1327,8 milliárd forintot tett ki - emelte ki közleményében a minisztérium.

Az októberi hiány alakulásában fontos szerepet játszott a november eleji munkaszüneti napok miatti októberre előrehozott családi támogatások kifizetése, ez összességében 134,8 milliárd forintot tett ki. (Ez azonban ugyanekkora összeggel javítja majd a novemberi pénzforgalmi egyenleget.) E tétel nélkül az államháztartás központi alrendszere 22,5 milliárd forint többlettel zárta volna az október hónapot.

A központi költségvetés bevétele októberben 23,8 milliárd forinttal kisebb volt, mint a tavalyi év azonos hónapjában. Az áfa- és jövedékiadó-bevételek jelentősen elmaradtak a tavalyitól, míg a személyi jövedelemadóból befolyó és az illetékbevételek meghaladták az előző évi szintet.

A kiadások közel 186 milliárd forinttal nőttek 2011 októberéhez képest. Ennek csak részben oka a szociális támogatások már említett előrehozott kifizetése. A központi költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak alakulásában jelentős szerepet játszanak a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bevételei és kiadásai - derül ki a közleményből.

A kamatkiadások 27,8 milliárd forinttal csökkentek 2011 októberéhez viszonyítva, a kamatbevételek ugyanakkor 4,1 milliárd forinttal nőttek.

A társadalombiztosítási alapok 42,9 milliárd forintos hiánya a Nyugdíjbiztosítási Alap 6,7 milliárd forintos, valamint az Egészségbiztosítási Alap 36,2 milliárd forintos deficitjéből tevődik össze. 2011. október hónapjában az alapok még többletet produkáltak, összesen 129 milliárd forintot.