Duplázott a francia mammut bank

Vágólapra másolva!
A BNP Paribas SA (Euronext Paris) megduplázta nettó nyereségét (541 millió euróról 1,32 milliárd euróra), ami a meglepően jól teljesítő befektetési banki tevékenységből ered. Az S&P leminősítése ellenére is, a pozitív számadatok miatt közel 4 százalékot emelkedett az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Franciaország legnagyobb bankja közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését, amiben a BNP Paribas SA (Euronext Paris) több mint duplázódó profitról számolt be. Az 1,32 milliárd eurós nettó profit lényegesen meghaladja az előző év azonos időszaki 541 millió eurót. Az elemzőket is meglepte a dolog, az elemzői konszenzus csak 1,06 milliárd euró volt. Ez annak tükrében nagy meglepetés, hogy a többi európai bankóriás (pl. Deutsche Bank, UBS) nemrégiben elbocsátásokról és egyes befektetési banki tevékenységek leépítésről számolt be.

Leginkább a befektetési üzletágból befolyt bevétel szárnyalta túl a várakozásokat. Az adózás előtti eredmény 7,3 százalékkal múlta felül az előző évit, a 732 millió eurós bevétel mind a kötvény, mind a részvénypiaci divíziók jó teljesítményének köszönhető.

Az éles különbség annak tudható be, hogy az előző év harmadik negyedéves jelentésben hatalmas nyomot hagyott az akkoriban kitört görög adósságválság mizéria, és az amerikai pénzpiaci alapok jelentősen csökkentették kitettségüket Görögország felé. Mivel a francia bankok érdekeltsége számottevő volt a mediterrán országban, így ezek a bankok is megszenvedték a befektetők óvatosságát.

A BNP Paribas bevételei ezzel szemben 3,4 százalékkal csökkentek, így 9,7 milliárd eurót tettek ki, ami a hitelezési tevékenység csökkenő bevételeihez köthető nagy részben. A francia bank annak ellenére jelentett jó negyedéves nettó profitot, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő múlt hónapban egy szinttel, A+-ra rontotta besorolását. Az S&P azzal indokolta a lépést, hogy véleményük szerint a francia ingatlanpiac még mindig gyenge lábakon áll, így elképzelhető az árak további csökkenése, ami negatívan érintené a bank nyereségét. A hitelportfólió értékének csökkenése a kihelyezett jelzáloghitelek fedezetéül szolgáló ingatlanok elértéktelenődéséből adódik, ami céltartalékok képzésére készteti a bankot.

A kedvező adatokat a piac is értékelte, közel 4 százalékos pluszban nyitott a részvény, amit azóta is tartani tudott.

BNP Paribas SA (Euronext Paris)