Csak 60 napra elég az amerikai megoldás

Vágólapra másolva!
Nem oldotta meg az Egyesült Államok hosszú távú államháztartási problémáit a "költségvetési szakadék" elkerüléséről keddre virradóra létrejött kongresszusi megállapodás, és kétséges, hogy az amerikai politika jelenlegi állapotában egyáltalán képes-e fenntartható pályára állítani a közfinanszírozási rendszert - vélekedtek szerdai helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.
Vágólapra másolva!

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - és az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakelemzőinek szerdán nyilvánosságra hozott egybehangzó megállapítása szerint gyakorlatilag annyi történt, hogy az amerikai törvényhozás két hónappal kitolta a döntést a szövetségi költségvetés kiadási megszorításairól.

A CEBR elemzői szerint így 2013 is olyan év lesz, amelyben az euróövezet veszélyes állapota mellett az amerikai költségvetési problémák okoznak jelentős gazdasági bizonytalanságokat.

Folytatódik a dráma

A Commerzbank szakelemzői is azt jósolták, hogy a most elért kompromisszum ellenére folytatódik a nagy politikai dráma, mivel két hónapon belül elölről kezdődik a politikai vita az automatikus kiadáscsökkentésekről, valamint az államadósság-limit emeléséről. A ház szerint a legutóbbi időszak tapasztalatai alapján aligha várható, hogy a hátralévő időt a döntéshozók hatékonyabban használják ki, mint eddig, mivel az amerikai politikai rendszer képtelennek tűnik arra, hogy ne az utolsó pillanatban jusson egyezségre az ilyen jellegű ügyekben.

A Commerzbank szakértői szerint általánosságban is felmerül az a kérdés, hogy a nyugati demokráciák politikai rendszerei milyen mértékben alkalmasak fenntartható költségvetési politika kidolgozására.

A szakmai és társadalmi konszenzus az, hogy a jegybankok monetáris politikáját el kell választani a politikai rendszertől, mert csak így lehet működőképes, és ennek eredményeként a nyugati demokráciák központi bankjai általában függetlenek.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy a nagy horderejű költségvetés-politikai kérdések eldöntését sem kellene politikai pártokra bízni, hiszen az euróövezeti adósságválság és az amerikai költségvetési politika legutóbbi tapasztalatai egyértelműen okot adnak a kételkedésre azzal kapcsolatban, hogy a demokratikus döntéshozatali folyamat képes-e fenntartható költségvetési politika kialakítására - fejtegették szerdai londoni elemzésükben a Commerzbank szakértői.

A piacok szerették

A piacok mindazonáltal kedvezően reagáltak a kongresszusi egyezség hírére. A londoni FTSE-100 árfolyamindex szerdán 2 százalékos emelkedéssel 6015 pont környékén járt, 2011 júliusa óta első ízben áttörve a hatezer pontos szintet.Tavaly 5997 pont volt a mutató napközbeni csúcspontja.

Jelentősen javultak az euróövezeti periféria gyenge pénzügyi helyzetű gazdaságainak kockázati jelzőszámai is. A spanyol csődkockázatot tükröző CDS középárfolyama a 299,5 bázispontos előző záró után 288 bázispont környékén mozgott. Portugália CDS-középárfolyama 442,8 bázispontról 436 bázispontra, Olaszország szuverén törlesztésbiztosítási tranzakcióinak árazása 289 bázispontról 270 bázispontra süllyedt.

A magyar CDS gyakorlatilag nem változott a 278,4 bázispontos - vagyis tízmillió euró államadósságra számolva 278 ezer eurót valamivel meghaladó - előző esti zárószinthez képest.