Milliárdos veszteségek az FHB-nál

Vágólapra másolva!
Több mint másfél milliárd forintot tett ki az FHB Bank adózott vesztesége annak ellenére, hogy egy évvel korábban még minimális profitról tudott beszámolni a társaság - derült ki a cég első negyedéves gyorsjelentéséből. A bank elsősorban a lakossági jelzáloghitelezés visszaesésétől, és a nem teljesítő hitelek állományának növekedésétől szenved, mivel emiatt a nettó kamatbevételek is visszaestek, és jelentős mértékű céltartalékképzést kellett végrehajtania a pénzintézetnek.
Vágólapra másolva!

Felemás eredményekről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében az FHB Jelzálogbank. A társaság 4,273 milliárd forintos nettó kamatbevétele ugyan meghaladta a Portfolio.hu kételemű elemzői konszenzusát, azonban ez közel 24 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 5,614 milliárd forintos nettó kamatbevételnél. A nettó kamatbevétel visszaesése elsősorban a hitelek kamatbevételeinek csökkenéséből adódik, de a többi kamattétel is általános csökkenést mutat az egy évvel ezelőtti bevételekhez képest. A nettó díj és jutalékbevételek 5,4 százalékkal maradtak el a 2012 azonos időszakában mért 0,9 milliárd forintos összegtől.

Javarészt emiatt az FHB 4,83 milliárd forintos összes bevétele szintén elmaradt az egy évvel korábbi összegtől, ráadásul a cégnek majdnem megháromszorozódott a hitelezési vesztesége egy év alatt, így a vállalat adózás előtti vesztesége végül 2,2 milliárd forinton alakult. Ezzel sorozatban a harmadik negyedévet zárta mínuszban a bank az adózás előtti eredmény alapján.

Forrás: [origo]

Az FHB tájékoztatása szerint az első negyedévi kedvezőtlen eredményt elsősorban a jelentős volumenű értékvesztésképzés okozta, ami egyrészt a devizaárfolyamok március végi szintjéből adódik, másrészt a Bank kismértékben tovább növelte a problémás hitelek fedezettségét. A nem teljesítő hitelek aránya ugyanis a december végi 19,5 százalékról 20,5 százalékra nőtt, emiatt ezeknek a hiteleknek a fedezettsége is növekedett.

A vállalat egyik legfőbb tevékenységi körének számító lakossági jelzáloghitelezés esetében változatlanul alacsony volt a kereslet. A bank szerint a hitelpiaccal együtt a lakáspiac továbbra is mélyponton van. Nagy részben emiatt az FHB által a lakosság számára nyújtott összes hitel állománya 21,2 milliárd forinttal csökkent, és 304,2 milliárd forintot tett ki az idei első negyedévben.

Forrás: [origo]

Továbbá a bank betétállománya is zsugorodott, már "csak" 139,8 milliárd forintot tett ki, ami 21,8 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 178,8 milliárd forintnál.

A bank ezen túl a világgazdasággal kapcsolatban felemás kilátásokat fogalmazott meg. Az FHB szerint az USA-ból pozitív gazdasági növekedésre utaló hírek jöttek, az ingatlanpiac is stabilizálódott. A növekedés mértéke azonban nem várható olyan erősnek, hogy komoly lökést adjon a világgazdaságnak. Európában már korántsem látszanak ilyen kedvezőnek a gazdasági kilátások, a legjobban teljesítő országok (elsősorban Németország) is csak mérsékelt gyarapodást tudnak felmutatni, eladósodásuk azonban várhatóan nő.

Magyarország esetében a gazdasági hírek vegyesek: pozitív, hogy februárban az ÁKK 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt öt- és tízéves lejárattal. Ezzel az idei deviza-kibocsátási terv kicsit több mint fele teljesült. Negatívum viszont, hogy csak 1 százalék alatti gazdasági növekedés várható idén hazánkban.

Az eredmények után az FHB részvényei 0,3 százalékos pluszban forognak a BÉT-en.

FHB árfolyama

Forrás: [origo]