Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

IMF: Hibáztunk

Vágólapra másolva!
Egy most kiszivárgott, "szigorúan bizalmas" megjelölésű belső jelentésében az IMF elismerte, hogy több ponton is hibát követett el a görög válság kezelésében az utóbbi három évben. A szervezet legnagyobb ballépése a dokumentum szerint az volt, hogy súlyosan alábecsülték a kárt, melyet a nemzetközi szervezetek által előírt megszorító intézkedések okoznak majd Görögországnak.
Vágólapra másolva!

Az IMF igencsak önkritikusan elemzi saját szerepét a görög pénzügyi válság kezelésében - írja a Wall Street Journal. A Nemzetközi Valutaalap szakértői a dokumentumban elismerik, rosszul tették azt is, hogy az IMF szabályzatát figyelmen kívül hagyva nagy összegben hiteleztek egy olyan országnak, mely az ilyen esetekben vizsgálandó négy kritérium közül háromnak nem felelt meg. A Wall Street Journal szerint az IMF vezető jogásza már 2010-ben is többször figyelmeztetett, hogy a görög válságkezelés intézkedési nem mindenben felenek meg a valutaalap belső szabályzatának sem.

Az IMF ezzel keveset törődött, 47 milliárd dollárral szállt be abba az összesen 143 milliárd dolláros mentőcsomagba, amit Görögország az IMF mellett az Európai Bizottságtól és az Európai Központi Banktól kapott. A mentőcsomag mérete Görögország gazdasági súlyához képest hatalmas, az IMF fennállása óta egy államnak sem folyósított ekkora kölcsönt.

Az IMF vezető tisztségviselői azonban most is úgy vélekednek, hogy akkori tudásuknak és a poltitikai környezetnek ezek a lépések feleltek meg legjobban, így nem volt elkerülhető az intézkedések meghozatala, még ha azóta tudják is, hogy részben hibásan döntöttek. A jelentés hangsúlyozza azt is, hogy a görög válságkezelés Görögország helyett inkább az eurózóna többi államának kedvezett, mivel időt nyert számukra, hogy saját pénzügyi rendszerüket körülbástyázhassák a göröghöz hasonló krízisekkel szemben.

A legkomolyabb hiba azonban az volt, hogy az IMF képtelen volt előre jelezni, hogy a görögöknek előírt megszorító intézkedések milyen hatással lesznek az ország gazdaságára - írja a jelentés. Az valutaalap eredeti becslése szerint a Görögország gazdasági teljesítménye 5,5 százalékkal fog visszaesni 2012-ig, de a zsugorodás végül 17 százalékos lett. Hasonlóan jártak a munkanélküliséggel is, ez a mutató az előre jelzett 15 helyett 25 százalékra szökött fel.

Az IMF jelentése ugyanakkor nem csak magát a valutaalapot kritizálja, de hangsúlyozza a görög vezetés inkompetenciáját is, valamint kitérnek az Európai Bizottság hibás hozzáállására is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről