Bajban a Vodafone Európa gyengélkedése miatt

Vágólapra másolva!
Továbbra is az európai gazdaság pangásától szenved a Vodafone több versenytársával együtt, ugyanis az angol mobiltársaság zuhanó értékesítésekről számolt be negyedik negyedéves gyorsjelentésében. Különösen a perifériaországokban, Olaszországban, és Spanyolországban gyengék az eredmények, ami miatt a vállalat már 5,9 milliárd fontos leírást volt kénytelen végrehajtani ottani üzletein. A jövővel kapcsolatban viszont optimista a vezetőség, a menedzsment megerősítette, hogy az idei évben a várt sáv tetején alakulhat a társaság üzemi eredménye.
Vágólapra másolva!

Csökkenő bevételekről számolt be mai gyorsjelentéséből a Vodafone. A világ második legnagyobb telefontársaságának értékesítései 2,6 százalékkal esett vissza a negyedik negyedévben, miközben az elemzők 2,4 százalékos csökkenésre számítottak. A harmatos eredményekben az európai gazdaság gyengélkedése játszik szerepet, ami a fogyasztás visszaeséséhez vezetett. Olaszországban 14 százalékkal, Spanyolországban 11 százalékkal, míg Nagy-Britanniában 5,2 százalékkal zuhant vissza a társaság forgalma. Ezt pedig az indiai és török piacon tapasztalható fellendülés sem tudta kiegyenlíteni.

A Vodafone a kieső bevételek ellensúlyozására, és hogy csökkenteni tudja költségeit több ezer embert bocsájt el, ebből ezer főtől Spanyolországban válnak meg. A vállalat a korábbi negyedévben 5,9 milliárd fontos leírást hajtott végre spanyol és olasz üzletein az ottani visszaesés, és a verseny kiéleződése miatt.

Ezen túl a menedzsment megismételte korábbi kijelentéseit, hogy 2013-ban a cég üzemi nyeresége a 11,1-11,9 milliárd fontos sáv felső határán alakulhat. A várakozások ebben az esetben 11,6 milliárd fontról szólnak. Vittorio Colao vezérigazgató ugyanis nagyon bízik a feltörekvő és amerikai piacok javuló eredményeiben. A Verizon Communication-nel való kapcsolt vállalkozásuk, a Verizon Wireless forgalma ugyanis 8,7 százalékkal növekedett a tavalyi év utolsó három hónapjában. A Verizon Communication korábban ki szerette volna vásárolni a Vodafone-t ebből a társaságból, ám érthető okoból az angol cég ebbe nem hajlandó belemenni.

Hogy fellendítsék a forgalmat, a Vodafone és versenytársai negyedik generációs hálózat kiépítésébe kezdtek bele, ami gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé a felhasználók számára az internetes böngészés és videóletöltés során.

A gyenge eredmények ellenére a Vodafone részvényei 1,9 százalékos pluszban forognak Londonban, de az elmúlt egy évben összesen 2,6 százalékot vesztettek értékükből. A papírok erősödésében az játszhat szerepet, hogy a cég megerősítette, teljesíteni tudja vállalt osztalékfizetési kötelezettségeit.

Vodafone árfolyama (London)

Forrás: [origo]