Komoly kedvezményt adhat 2013-ban a Gazprom az európai fogyasztóknak

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb gáztermelője, a Gazprom 4,7 milliárd dollárnyi árengedményt készül adni az európai gázfogyasztóknak 2013-ban a Reuters értesülései szerint, mivel az európai országok folyamatosan küzdenek a kedvezményekért az orosz cégnél. A társaság vezetői pénteken bejelentették, hogy 2012-es üzleti év után 7-8 rubeles osztalékot akarnak kifizetni részvényenként a 8,97 rubeles 2011-es osztalékot követően.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb gáztermelő cége, a Gazprom 2013-ban összesen 4,7 milliárd dollár árengedményt szeretne adni az európai országok számára a fizetendő gázszámlából, mivel az európaiak folyamatosan küzdenek az alacsonyabb árakért.

Európában a gazdasági válság miatt zsugorodik az energiafogyasztás, egyre nagyobb szerepet kapnak a megújuló energiaforrások, ráadásul a cseppfolyós földgáz (LNG) révén Európába is könnyebben eljuthat a nyersanyag, ami egyre nagyobb versenyre kényszerítheti az orosz céget.

Az állami irányítás alatt lévő orosz Gazprom árbevételének jelentős része, nagyjából a 60 százaléka az európai fogyasztóktól jön. A társaságnak ráadásul a norvég Statoillal és az orosz Novatekkel is küzdenie kell a vásárlók kegyeiért, melyek szintén szerepet játszhatnak az árak csökkentésében.

7-8 rubel lehet az osztalék

Annak ellenére, hogy a Gazprom szabad pénzáramlása csökken, a társaság továbbra is szeretne 7-8 rubeles osztalékot fizetni részvényenként a 2012-es pénzügyi év után, ami viszont elmarad a 2011-es 8,97 rubeles kifizetéstől. Egyes vélemények szerint 1 milliárd dollár lehet a vállalat szabad pénzáramlása, ami arra kényszerítheti a céget, hogy hitelt vegyen fel az osztalék kifizetésére. 2013-as évet követően ismét 8-9 rubel közötti osztalékot szeretne a cég visszajuttatni a tulajdonosai számára részvényenként.

A Moszkvában tartott tájékoztatón a Gazprom kiemelte, hogy 2012-ben 38 milliárd dollárra csökkenhet a cég nettó eredménye a 2011-es 45 milliárd dollárt követően. A profit zsugorodása mellett a vállalat csökkenti a 2013-as beruházási keretét a 2012-es viszonyítva. A tervek szerint 40 milliárd dollár lehet a befektésekre szánt összeg a tavalyi 44 milliárd dollárt követően.

Gazprom napi grafikon (London)

Forrás: [origo]