Vágólapra másolva!
Korrigálni kezdte a csütörtöki nagyobb zuhanását a japán tőzsdeindex, melynek vezetésével a legtöbb ázsiai piac, ha mérsékelten is, de erősödni tud. A vegyes japán makroadatok közül a pozitív meglepetést okozó májusi ipari termelési adat, és a kezdődő lakásépítések száma is lökést adhatott a Nikkeinek, mely jelentősen felülteljesíti ma régiós társait. A tegnapi amerikai GDP-adat halványította az esélyét, hogy a Fed idő előtt leállítsa eszközvásárlási programját, ami szerepet játszhatott, hogy az amerikai piacokon is jó hangulat uralkodjon. A tengerentúli tőzsdemutatók szintén emelkedni tudtak, melyben a több éves rekordra ugró függőben lévő lakásértékesítések is segítségükre voltak.Európában felemásan nyitásra lehet felkészülni a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

Korrigál a Nikkei

Javítani tudnak az ázsiai tőzsdék a tegnapi rosszabb teljesítményeik után, a Nikkei korrigálni kezdte csütörtöki mélyrepülését, és 2 százalék közeli pluszt szedett ösze. Ez sem bizonyult elégnek, így a Nikkei kilenc hónap után először produkált mínuszos hónapot, májusban összességében 0,6 százalékkal került lejjebb az árfolyama.

A befektetők a mai japán makroadatokra is kiemelt figyelmet fordíthattak, a szigetország április ipari termelése 1,7 százalékkal bővült egy hónap alatt, miközben a szakértők csak 0,6 százalékos növekedésre számítottak.

A kezdődő lakásépítések szintén kellemes meglepetést okoztak, mivel 5,8 százalékkal őttek éves alapon a várt 4,1 százalék helyett. A vártnak megfelelő 4,1 százalékos munkanélküliségi ráta nem "rengette meg" a piacot, míg az éves fogyasztói árindex szintén az előzetesen prognosztizált 0,7 százalékkal csökkent áprilisban.

Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A többi ázsai részvényindex mérsékelt emelkedésre képes, a kínai Shanghai Composite kissé "elfáradt" a hét végére, és csak 0,1 százalékot tud erősödni. A mutató ezen a héten már 1 százalékot emelkedett.

Az ausztrál S&P ASX 200 óvatosan kúszik feljebb a csütörtöki nagyobb esése után, ám a 0,2 százalékos erősödése sem elég, hogy jelentősen mérsékelje a májusban összeszedett 4,7 százalékos értékvesztését.

Rajtuk kívül a hongkongi Hang Seng és a dél-koreai Kospi szintén 0,1-0,2 százalék körüli emelkedést mutat.

Forrás: [origo]

Felminősítették a Facebookot

Nagyobb lendületet vettek nyitás után az amerikai részvényindexek, részben az amerikai gazdaság további javulásáról árulkodó GDP-adat hatására. A befektetők azért is örülhettek meg a várttól 0,1 százalékponttal elmaradó GDP-adatnak, mert ha a vártnál kedvezőbb adat látott volna napvilágot, azzal felerősödhettek volna azok a félelmek, hogy az amerikai gazdaság javulását látva a Fed idő előtt befejezheti, vagy mérsékelheti eszközvásárlási programját.

A jókedvet csak fokozhatta a függőben lévő lakásértékesítések kedvező áprilisi alakulása, mely 13,9 százalékkal bővült éves alapon a várt 12,8 százalék helyett. Havi alapon 0,3 százalékos volt a növekedés, ami három éves csúcsnak felel meg.

A tengerengúli piacok lendülete később alábbhagyott, azonban a főbb tőzsdemutatók még így is a pozitív tartományban tudtak zárni. Az S&P 500 0,4 százalékos, a Dow Jones 0,1 százalékos, a Nasdaq pedig 0,7 százalékos pluszt hozott össze.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítettek, a legjobban a pénzügyi cégek papírjai mozogtak, melyek 1 százaléknál nagyobb erősödésre voltak képesek. A technológiai szektort a Facebook 5,3 százalékos ugrása is húzta feljebb, miután a BMO felülteljesítőnek minősítette fel a közösségi oldal részvényeit, míg a Jefferies már vételre ajánlja a papírokat a korábbi tartásról.

Forrás: [origo]

12 milliós beruházásról állapodott meg a Google, melynek keretében a vállalat első, megújuló energiaforrással kapcsolatos projektjét fogja megvalósítani Dél-Afrikában. Bár a Google teljes szél és napenergiával kapcsolatos beruházásaihoz képest az összeg nem túl jelentős, a Dél-Afrikai ország számára fontos jelentőséggel bírhat a Google jelenléte. A papírok 0,3 százalékot erősödtek.

További hír, hogy a Foxconn helyett az Pegatron fogja ezentúl az iPad Mini tabletek összeszerelését végezni a Wall Street Journal szerint. Az Apple a nagyobb iPadek gyártását továbbra is a Foxconnra bízza.

Ma érdemes lesz figyelni a nyilvánosságra kerülő makroadatokra is, a michigani fogyasztói bizalmi index májusi alakulását, valamint a személyes jövedelmek és kiadások áprilisi alakulását fogják közzé tenni.

Ezen kívül a kőolaj-exportáló országok nemzetközi szervezetének (OPEC) a képviselői ma Bécsben üléseznek, ahol a kitermelési kvótákról is döntés születhet.