Bajban a kínai növekedés?

Vágólapra másolva!
Egymásnak némileg ellentmondó makroadatok kerültek nyilvánosságra Kínából az utóbbi három napban. Az HSBC beszerzési menedzserindex szerint májusban zsugorodott a gazdasági aktivitás, a feldolgozóipari és szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindex viszont a két szektor enyhe növekedéséről árulkodik. Az indexek ugyanakkor inkább megerősítették, mint eloszlatták a kínai gazdasági növekedés körüli aggodalmakat, mivel a hatalmas ország GDP-bővülési üteme folyamatosan lassul, ami a hitelpiac és az ingatlanpiac egyre nagyobbra fújódásával komoly problémákat okozhat Kínának, és a világgazdaságnak egyaránt.
Vágólapra másolva!

Kéthavi mélyponton a gazdasági aktivitás

Vegyes makroadatok láttak napvilágot az elmúlt napokban Kínából. A ma hajnalban közzétett májusi HSBC beszerzési menedzserindex a kínai gazdasági aktivitás visszaeséséről árulkodik, melynek értéke a vártnál nagyobb mértékben, 49,2 pontra csökkent. A szakértők 49,6 pontos értékre számítottak az index előzetes közzététele alapján, és további negatívum, hogy a májusi adat héthavi mélypontnak felel meg.

Forrás: [origo]

A feldolgozóipari beszerzési menedzserindex viszont a növekedés határát jelző 50 pontos érték fölött, 50,8 ponton alakult, ami pozitív meglepetést okozott, mivel a szakértők előzetesen stagnálásra (50 pontra) számítottak az áprilisi 50,6 pont után. A szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindex pedig 54,3 pontos értékével kissé elmaradt az előző havi 54,5 pontos adattól, ami ebben a szektorban is a növekedés lassulásáról árulkodik

Probléma lehet a gazdasági növekedés lassulása

Jellemzően ezek az indexek az 50-es határérték felett a növekedést, míg alatta a gazdaság zsugorodását jelzik. Az HSBC mutató előzetes közzététele alapján már lehetett sejteni, hogy mérséklődik a kínai gazdasági aktivitás, és a most közzétett végleges adat csak megerősítette ezeket a félelmeket. Ugyanis október óta a ma megjelent HSBC-érték mutat először a gazdasági aktivitás visszaesésének irányába, ami megerősíti az utóbbi hónapokban sok közgazdász és elemző által hangoztatott véleményt (köztük mi is írtunk a Kínával kapcsolatos aggályainkról), mely szerint Kínában a tavaly nyár végi gazdaságélénkítő csomag hatása egyáltalán nem biztos, hogy kitart az idei év első felében.

A fiskális beruházásösztönző intézkedések ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy mégse tudták megfordítani a kínai gazdasági növekedés lassulását, amit az első negyedéves, kellemetlen meglepetést okozó GDP-adat is alátámaszt. Az áprilisban közzétett statisztikák szerint a kínai gazdasági növekedés üteme ugyanis 7,7 százalékra csökkent az első negyedévben várt 8 százalékos, illetve az előző év utolsó negyedévében tapasztalt 7,9 százalékos bővüléssel szemben.

Forrás: [origo]

Ráadásul az elemzők is folyamatosan visszavágják várakozásaikat a kínai GDP jövőbeli alakulásával kapcsolatban, az IMF vezérigazgató-helyettes szerint már csak 7,75 zázalékosos növekedésre lehet képes Kína idén, míg a Bank of America Merrill Lynch a korábbi 8 százalékról 7,6-ra, míg a Standard Chartered 8,3-ról 7,7 százalékra vágta vissza prognózisait. A kínai kormány pedig ennél is pesszimistább, mivel mindössze 7,5 százalékos bővüléssel számol.

Forrás: [origo]

A legnagyobb félelmek a hitelpiac egyre nagyobbra fújódásával kapcsolatosak, mivel Kínában rohamosan nő a lakossági hitelek aránya, amivel párhuzamosan a nem-teljesítő hitelek aránya is növekedésnek indulhat. A vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés pedig ezeken a nem-teljesítő hiteleken keresztül komoly problémákat okozhat a kínai bankrendszernek, és így Kínának is. A probléma attól lehet súlyos, hogy a kormány korábban jóval határozottabban tört pálcát a "növekedés minden áron" elv felett, melynek fenntartását fiskális stimulussal is igyekezett elérni.

A hitelpiac felfutása pedig erősen összefügg az ingatlanpiac egyre aggasztóbb növekedésével. A hitelből finanszírozott ingatlan beruházások ugyanis tovább pörögnek, ami egy részről jó a gazdasági növekedés szempontjából, másrészről azonban a vészes mértékű ingatlanpiaci növekedés óriási veszélyt jelent a pénzügyi rendszerre nézve. A buborék megfékezése érdekében pedig a gazdasági növekedésből kéne feláldozni, ami a világgazdaság szempontjából is negatív lenne.

A bajokat pedig a hitelminősítők is észlelték, és 14 év után először leminősítettek Kína adósberosorását. Először a Fitch lépett, majd néhány nappal később a Moody's is rontott a kínai hitelminősítésen.

A szolgáltatószektor látható növekedése pedig önmagában nem képes orvosolni a problémákat, mivel relatíve alacsony súlyt képvisel a gazdaságon belül. A szektor a 2012-es GDP csupán 44,6 százalékát adta, míg a munkahelyeknek is csupán 36 százaléka származott a szolgáltatóiparból.

Az pedig különösen kedvezőtlen, hogy az HSBC adata szerint az új export megrendelések, és az új megrendelések egyaránt csökkentek májusban, és a vásárlói aktivitás is visszaesett - írja a Zerohedge.com.

Azonban érdemes azt is megjegyezni, hogy szezonálisan gyenge szokott lenni a májusi hónap. Ha az elmúlt évek adatait vizsgáljuk, májusban átlagosan 2,5 pontot esett a Kína által közölt PMI adat.

Forrás: [origo]

Nagyot zakózott a japán tőzsde

A kínai gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmak általában a tőzsdéken is éreztetik hatásukat. Gondoljunk csak az elmúlt évi eseményekre, amikor szintén a várttól elmaradó makroadatok érkeztek az országból, felerősítve ezzel a kínai "kemény landolás" miatti félelmeket. Ennek ráadásul nemcsak a kínai tőzsdére, hanem a nemzetközi részvénypiaci folyamatokra nézve is voltak kedvezőtlen hatásai, hiszen az eséseket akkoriban előszeretettel magyarázták a kínai eseményekkel.

Hard landing: A gazdasági ciklusokban "hard landing"-nek nevezik a gazdasági növekedés ütemének jelentős csökkenését. Általában egy recessziós időszak követi a lassulást, de egyelőre Kínában csak arról van szó, hogy a növekedés üteme milyen mértékben lassul az előző években sokszor látott kétszámjegyű bővüléshez képest.


Ma egyébként az adatok publikálását követően a részvénypiacok közül a shanghai-i csak mérsékeltebb eséssel reagált, azonban az utóbbi hetekben nagyobb emelkedést produkáló japán börzét megint rendesen elintézték. A Nikkei több mint 3 százalékot zuhant, amivel folytatta az elmúlt napokban megkezdett mélyrepülését.

Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A kínai Shanghai Composite elmúlt hónapokban látható mozgásán egyébként szintén megfigyelhetők a kínai gazdasági növekedés lassulásáról árulkodó makroadatok. Amikor ilyen statisztikák láttak napvilágot idén tavasszal, arra a tőzsdemutató általában eséssel reagált, nem is igen tudta tartani a lépést például az amerikai részvénypiacok szárnyalásával.

Shanghai Composite alakulása (pontban)

Forrás: [origo]