Vágólapra másolva!
Dörzsölhetik a tenyerüket az Alior Bank tulajdonosai, ugyanis az elmúlt bő három hét leforgása alatt csaknem 20 százalékot hízott befektetésük értéke. Az időszak kiugró teljesítménye elsősorban annak köszönhető, hogy a bankpapír felvételt nyert az MSCI indexcsaládba, ami keresletének jókora növekedésével párosult. Az sem járt rosszul, aki már az Alior tőzsdére lépésekor bevásárolt a részvényből, hiszen december óta több mint 50 százalékot száguldott az árfolyam. 
Vágólapra másolva!

Sokat kaszáltak a befektetők

Továbbra is dörzsölhetik a markukat a lengyel Alior Bank részvényesei, akik az elmúlt bő három hét alatt közel 20 százalékos hozamot rakhattak zsebre. Az újabb megpattanás oka az MSCI indexcsaládba való bekerülés volt, ami a bankpapír iránti kereslet megugrásával járt, ahogyan arra korábban az Investor.hu is felhívta a figyelmet.

A világ egyik meghatározó indexszolgáltatója még május 15-én jelentette be, hogy az Alior tagságot nyert a lengyel papírokat tömörítő MSCI Poland indexébe, mely május 31-én lépett életbe. Erre egyből rá is kaptak a befektetők a bankpapírra, bő három héttel a bejelentés után már 88 zlotyn tartózkodott pénteken az árfolyam, 17 százalékkal feljebb, mint a hír napvilágra való kerülése elott.

Miért jó indextagnak lenni?

Az MSCI Barra a világ legnagyobb és legelismertebb indexszolgáltatója, ami azt jelenti, hogy az általa összeállított, számított és rendszeres újrasúlyozásokkal karbantartott indexeket a világ számos jelentős intézményi befektetője, például befektetési alapja használja benchmarkként, lényegében a befektetései összehasonlító mércéjeként. Ez azt jelenti, hogy a befektetéseik összetételét többé-kevésbé az index kosarához igazítják, és többnyire azokat a részvényeket vásárolják, amik szerepelnek az index kosarában. Speciális csoportot képeznek az indexkövető alapok, amelyek nemcsak nagyjából, hanem hajszálpontosan az indexek kosarainak megfelelően állítják össze a portfóliójukat.



Persze az Alior Bank nem csak az elmúlt hetekben lett felkapott, hanem már jóval korábban igen nagy volt körülött a nyüzsgés. Már a tavaly decemberi tőzsdére lépéssel egyidőben elkezdték zsákolni a bankpapírt, azóta már több mint 50 százalékos árfolyamemelkedés áll a háta mögött. Ebben egyébként jelentős szerepe van annak, hogy a 2008-ban alapított bank rendkívül gyors növekedést mutat fel, gyakorlatilag minden téren, beleértve az ügyfélszerzést és a profitot is.

Az Alior Bank árfolyama (Varsó)

Forrás: Origo

Mi várható ezután?

Az elmúlt hetek raliját látva talán joggal merül fel a kérdés, hogy vajon folytatni tudja-e az emelkedést a részvény. A Morgan Stanley héten kiadott elemzése igen pozitívan ítéli meg a bank helyzetét, olyannyira, hogy egyenesen kedvenc lengyel bankpapírjaként tekint az Aliorra. Az elemző optimizmusa jól kivehető abból is, hogy célárfolyamát 98,5 zlotyra emelte, ami még a 93,73 zlotys Bloomberg konszenzust is meghaladja.

Az elemzői várakozásokon kívül érdemes lehet még egy tényezovel számolni, ugyanis a bank felvásárlási sztorija is katalizátor lehet a jövőre nézve. Az Alior többségi tulajdonosa, az olasz Carlo Tassara idén mintegy 30 százaléknyi részesedésétől válna meg, ami szintén felhajtóerő lehet.

Forrás: Origo

Az Alior Bank példája rendkívül jól mutatja, hogy mennyit számít egy előkelő klub tagjának lenni. Az MSCI indexcsaládhoz való csatlakozás ugyanis jókora extra keresletet támasztott a bankpapír iránt, ami az árfolyam alakulásában is pozitívan nyilvánult meg. Célszerű lehet a jövőben is követni a hasonló eseményeket, hiszen jól láthatóan jelentős hozammal kecsegtetnek.