Magyarország a 70. leggazdagabb ország a Világbank friss jelentése szerint, az egy évvel korábbi listához képest szegényebb kategóriába került. Előttünk az oroszok, a baltiak és több dél-amerikai állam.

A Világbank július 1-jén publikálta az országok egy főre eső bruttó nemzeti jövedelem (GNI) alapján történő, minden évben elkészített besorolását. 2012-ről 2013-ra mindössze két ország került alsóbb kategóriába: Magyarország és a fegyveres konfliktusok sújtotta Dél-Szudán.

Az évente frissített jelentés négy kategóriába sorolja be a világ országait, az egy főre eső GNI mennyisége alapján. Jelenleg 1036 amerikai dollár alatt számít egy ország alacsony jövedelműnek (low income), 4086 dollár alatt közepesen alacsony jövedelműnek (lower middle income), 12 616 dollár alatt közepesen magas jövedelműnek (upper middle income), efölött pedig magas jövedelműnek (high income).

Magyarország 12 390 dolláros egy főre jutó jövedelemmel a 70. helyen áll a 214 országot tartalmazó rangsorban. Megelőzi Szlovákia, Csehország, Szlovénia, Lengyelország, Horvátország, mögötte van Románia, Szerbia, Bulgária, Montenegró, Ukrajna. Az élen Monaco, Liechtenstein és Bermuda áll, az USA csak a 18. Tíz éve, 12 570 dollárral, még a világ 29. leggazdagabbjai voltunk. (A rangsort elkészítették vásárlóerő-paritáson számolva is, ott a 70. helyen állunk, 20 200 dolláros összeggel.)

A tavalyi listához képest 15 ország besorolása változott, a többségé pozitívan. Mindössze két állam rontott: Magyarország a magas jövedelműből a közepesen magas jövedelmű kategóriába, a 2011-ben függetlenné vált Dél-Szudán pedig a közepesen alacsony jövedelműből az alacsony jövedelműbe került át.

Hat olyan ország is van, amely az idén Magyarországgal ellentétes utat járt be a fejlődési jelentésben, tehát mostantól már magas jövedelműnek számít: Chile, Lettország, Litvánia, Oroszország, Uruguay, valamint Antigua és Barbuda.

Míg a GDP, vagyis a bruttó nemzeti termék az országban egy év alatt megtermelt értéket jelenti, a GNI (bruttó nemzeti jövedelem) a GDP és a külföldi forrásokból származó nettó jövedelem összege - vagyis az országból kivitt és oda visszautalt jövedelem egyenlegét is tartalmazza.