Pole pozícióból kezdi a napot a magyar tőzsde

Vágólapra másolva!
Valamennyi nagyobb magyar papír erősödéssel indította a napot, főleg az elmúlt napok forró sztoriait szolgáltató OTP mutat be jelentős, 2,5 százalékos emelkedést, amivel már 4500 forint felett jár a bankpapír árfolyama. A BUX ennek megfelelően a régiós, de még az európai piacok között is a legjobbnak számít, bár Nyugat-Európában ma inkább a negatív tartományban lévő részvényindexek a jellemzőek. A gyorsjelentéseiket közzétevő vállalatok pedig elég rosszul, több esetben is 3 százalékos mínusszal kezdték a napot.Olvassa el reggeli amerikai és ázsiai piaci összefoglalónkat is: Remek negyedévet zárt több fontos cég is
Vágólapra másolva!

Kivétel nélkül erősödnek a nagyobb magyar papírok

Valamennyi nagyobb magyar papír jól kezdte a napot, még a tegnap gyengélkedő Richter is 0,7 százalékos pluszban jár, bár a blue-chipek jó teljesítménye egyelőre meg sem tudja közelíteni az OTP szárnyalását.

Forrás: Origo

A BUX így a régiós piacok között az első helyet foglalja el, bár a cseh és osztrák tőzsde is pluszban található.

Forrás: Origo

5100 forintra csökkentette az OTP részvényére számított célárfolyamát a Deutsche Bank 5400 forintról tegnapi dátumozású elemzésében. Az elemzőház továbbra is tartásra ajánlja a bankpapírt.

Nem tett le az OTP az ázsiai terjeszkedésről, ugyanis Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója a Népszabadságnak adott interjújában kifejtette, hogy képviseleti iroda nyitását tervezik a Távol-Keleten. Konkrét célpontokat nem említett a bankvezér, de annyit elárult, hogy kínai és vietnámi nyelvet beszélő kollégákat vettek fel, ami jó iránymutatást adhat.

Az OTP a bíztató hírek hatására jól kezdett, nyitás után 2 százalék körüli pluszokban áll, a 4500 forint feletti szinteken.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

A Mol, Richter és az OTP esetében sem tervezi a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, hogy tovább növeli részesedését - mondta el Márton Péter vezérigazgató a Heti Válaszban. Ezen kívül interjújában kifejtette, hogy a jelenleg állami tulajdonban lévő cégek döntő többsége stratégiainak nevezhető, illetve az FHB-ban sem szeretnék hizlalni 7 százalékos pakkjukat.

A Bank of America elemzőház megerősítette korábbi várakozását, miszerint a kamatcsökkentési ciklus végére 2,5 százalékra csökkenhet a hazai alapkamat. A Morgan Stanley szakértői szerint pedig korábbi várakozásukkal ellentétben csak a negyedik negyedévre mérséklődhet 3,5 százalékra a jegybanki ráta.

A tegnapi nagyobb gyengülést követően továbbra jelenleg 296 alatt tartózkodik a forint árfolyama az euróval szemben.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Rosszul indul a nap Európában

Nincsenek jó formában az európai piacok nyitáskor, a főbb vezető indexek közül a DAX 0,4 százalékos mínuszban áll, de a holland és az angol piac sem tud a pozitív tartományba térni.

Forrás: Origo

Egyszeri tételekkel tisztított üzemi eredmény szintjén 1,83 milliárd eurós profitot ért el a BASF miközben az elemzők 1,99 milliárd eurót jósoltak a második negyedévre. A vegyipari vállalat árbevétele 18,4 milliárd eurót tett ki, ami egybevágott a konszenzussal. Az idei célok elérését most sokkal nehezebbnek gondolja a menedzsment, mint év elején. A vegyipari cég árfolyama 4 százalékos mínusszal reagált.

1,15 milliárd eurós üzemi eredményt ért el a Michelin az év első felében, a várt 1,12 milliárd euróval szemben. A gumigyártással is foglalkozó cég árbevétele 10,159 milliárd eurót tett ki a konszenzusban szereplő 10,7 milliárd euróval szemben. Alacsonyabb nyersanyagárakkal számol a menedzsment, ami segítheti a nyereségesség javulását, viszont a befektetők egyelőre 4,3 százalékos mínusszal "díjazták" a vállalatot.

A Bloomberg konszenzusával szinte teljesen megegyező negyedévről számolt be ma reggel az Orange. A táraság üzemi készpénzáramlása 11,4 százalékot esett éves szinten és 1,99 milliárd eurót tett ki. A vállalat reméli, hogy 2014-re meg tudja állítani a készpénztermelő képesség csökkenését. 1,95 milliárd eurónyi adót kell majd befizetnie a társaságnak július végéig az adóhatóság szerint. Minimum 80 eurócentes osztalékot akarnak fizetni az idei év után. 5,2 százalékos mínuszba került az árfolyam, nincs túl jó napja a gyorsjelentő cégeknek Európában.