Johnny Depp húzza le a Disneyt

Vágólapra másolva!
Nem hozott szép ajándékot Miki egér a befektetőknek, a Walt Disney Company gyorsjelentése a felszínen leginkább a várakozásoknak megfelelőnek mondható. A piac ráadásul mintha direkt az apróbb, de kínos negatívumokra, elsősorban a Johnny Depp nevével fémjelzett mozifilm csúfos bukására koncentrálna, pedig az igazán fontos bizniszekben a Disney jól teljesít. Az egészen ígéretes technikai kép sem romlott el egyelőre, így érdemes szorosan követni a Walt Disneyt, mert akár újabb történelmi csúcsok jöhetnek.
Vágólapra másolva!

Goofy nem zavart be

Nem tudta igazán kellemesen meglepni a Walt Disney Company a befektetőket a kedd este közzétett gyorsjelentésével, a vállalat a második negyedévben összességében a várakozásoknak szinte megfelelő, 11,58 milliárd dolláros árbevétel könyvelt el. A hajszálnyi elmaradást ellensúlyozta, hogy a speciális tételektől megtisztított EPS, azaz egy részvényre jutó profit terén 1,8 százalékos pozitív meglepetést hozott, bár az éves profitnövekedés így is csupán 2 százalék körüli volt. A fő számok terén tehát nem beszélhetünk igazán nagy csalódásról, az pedig talán nem is olyan meglepő, hogy egy ilyen szélesen diverzifikált óriásvállalat, mint a Disney csak visszafogott növekedést tud mutatni. Ezzel együtt volt már jobb negyedéve is a cégnek.

Forrás: Investor.hu

Sportcsatornák és a Disneyland a fő húzóerő

Ha mélyebben benézünk a számok mögé, akkor ráadásul kedvező folyamatokat is láthatunk, hiszen a bevételek tekintetében legnagyobb két szegmens, a különféle kábel- és egyéb televíziós csatornákat magába foglaló médiadivízió és a parkok és szállodák üzemeltetésével foglalkozó részleg egyaránt egészséges, 5,3, illetve 6,9 százalékos bővülést mutatott árbevételek terén.

A médiabizniszen belül a leginkább az ESPN sportcsatornák, illetve a köréjük épülő médiabirodalom az igazi húzóerő, a kábelcsatornák üzemi eredménye 12,3 százalékkal bővült az egy évvel korábbi szinthez képest. A parkok és szállodák terén pedig úgy tűnik, beérnek az elmúlt évek dollármilliárdos beruházásai, amelyekkel a Disney igyekezett felfrissíteni és ismét vonzóvá tenni a kicsit megfáradó vidámparkjait.

Forrás: Investor.hu

Nagyot bukott Johnny Depp

Nem meglepő módon persze a Disney esetében nemcsak ezekre a divíziókra figyel a világ, a bevételeken belül elfoglalt súlyához képest aránytalanul nagy a hangsúly a filmstúdió tevékenységén. Márpedig ezen a téren a Disney begyűjtött a negyedévben egy kellemetlen pofont, a mintegy 250 millió dolláros költségvetés mellett forgatott Magányos Lovas Johnny Depp főszereplésével csúnyán megbukott a jegybevételeket és a kritikákat tekintve is, a film az amerikai mozikban eddig 87 millió dolláros bevételt tudott csak összehozni.

Forrás: Investor.hu

A fiaskó természetesen nem múlik el nyomtalanul a Disney üzleti eredményeiben sem, a stúdió üzletág bevételei 2,2 százalékkal, az üzemi eredménye pedig 3,8 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi szinthez képest. A gyorsjelentésre adott első negatív reakció valószínűleg javarészben ennek is betudható. Pedig a filmre költött pénz jelentős része azért megtérül a forgalmazással, és különféle más franchise-okon, így a Szörny Egyetem című animációs filmen, és a Vasember 3-on azért szépen keresett a stúdió, így nagy riadalomra nincs ok.

Forrás: Investor.hu

Annál is inkább, mert a Walt Disney üzemi eredménye összességében új rekordot ütött, és hajszálnyival meghaladta a 3 milliárd dollárt is (ehhez képest a 250 millió dollárból elbukott rész szinte elhanyagolható). A második negyedév jellemzően relatíve erős a Disney üzletében, így az előttünk álló negyedévben visszaesésre számíthatunk, de a trend mindenesetre ígéretes. Az üzemi eredményt ráadásul az elmúlt negyedévben nemcsak a bevétel bővülése, hanem a profitabilitás javulása is hajtotta, hiszen az operatív margin is közel új csúcsra szaladt 26 százalék közelében a negyedévben.

Forrás: Investor.hu

Nem romlott el a kép

A várakozásoknak főbb vonalakban megfelelő, bár apróságokban csalódást keltő gyorsjelentésre negatívan reagált a piac, a nyitás előtt 1,7 százalékos esést mutat az árfolyam. A részvény technikai képére tekintve viszont úgy tűnik, egyáltalán nincs nagy baj, az árfolyam még nem esett ki abból a szűkülő alakzatból, amiben az áprilisi csúcs óta mozog. Ehhez a 65 dollárnál húzódó emelkedő trendvonalat és a valamivel ez alatt mozgó 50 napos mozgóátlagot is le kellene törnie, ami nem kizárt, hogy megtörténik, de azért ezek kellően erős támasznak tűnnek, hogy bízhassunk bennük.

Ha kis sokkot kiheverve viszont felfelé indulna meg az árfolyam, akkor a 67 dollár áttörése után a 70 dollár is simán elérhető lenne. Sőt, akár lényegesen magasabbra is felkúszhat, tekintve hogy ez újabb történelmi csúcsot jelentene, így nem tornyosulna már egyetlen akadály sem a száguldás előtt. Kicsit korai még persze ilyen szárnyalást vizionálni, de érdemes résen lenni, mert amelyik irányba kiléb az alakzatból a papír, abba az irányba tetemesebb elmozdulás is jöhet.

A Walt Disney árfolyama (dollár)

Forrás: Investor.hu