Megkönnyítené a mobilszolgáltatók pénztárcáját az állam

Vágólapra másolva!
Éppen, hogy csak megszáradt a tinta a hazai mobilszolgáltatók, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által megkötött megállapodáson, rövidesen újabb több tízmilliárd forintos kiadás elé nézhetnek a cégek. A kormány a tervek szerint ugyanis a tervek szerint közel 150 milliárd forintot szedne be jövőre frekvenciatartományok értékesítéséből, azok után, hogy idén már mintegy 100 milliárd forintot kaszírozott ezen.
Vágólapra másolva!

Közel 150 milliárd forintos (áfával) kiadás elé nézhetnek jövőre a hazai mobilszolgáltatók, derül ki a Költségvetési Tanács 2014-es költségvetésről alkotott véleményéből. A kormány ugyanis a GDP 0,5 százalékára rúgó bevételre szeretne szert tenni áfával együtt a frekvenciatartományok értékesítéséből.

Ha abból indulunk ki, hogy a KSH adatai szerint hazánk tavalyi GDP-je folyó áron számolva közel 28,3 ezer milliárd forint volt, és a kormány várakozása szerint idén - legjobb esetben – 1, míg jövőre 2 százalékos gazdasági növekedést érhet el Magyarország, akkor a 2014-es GDP 29,1 ezer milliárd forint lehet. Tehát a mobilszolgáltatók 146 milliárd forintos kiadás elé nézhetnek, ami annak függvényében óriási teher, hogy idén már mintegy 100 milliárd forinttal gazdagítják az államkasszát hasonló kiadások révén.

A magyar mobilszolgáltatók a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal karöltve szeptember elején jelentették be, hogy sikerült egyezségre jutniuk a röviden lejáró frekvenciák használati jogának meghosszabbításáról. Ennek jegyében a Vodafone, a Telenor, illetve a Magyar Telekom (T-Mobile) mintegy 100 milliárd forintot fizetett ki, amiért cserébe a 900 és 1800 MHz-es frekvenciás tartományban lévő blokkjaikat egységesen 2022 áprilisáig használhatják. Ráadásul az egyezség értelmében a tavaly megnyert, de idén a Kúria által elvett újabb 900 MHz-es blokkokat is visszakapják a szolgáltatók. A Magyar Telekom számára az üzlet 34 milliárd forintba került, melyet várhatóan a negyedik negyedévben fog elszámolni a társaság.

Itt azonban még nincsen vége az árveréseknek, ugyanis az NMHH várhatóan még idén kiírja a digitális átállás miatt megüresedő 800 MHz-es frekvenciákat. Ezen kívül új pályázatot írnak ki az MPVI által korábban megnyert, majd elvett blokkjaira.

Mire számítanak az elemzők?

Az Erste tegnap megjelent elemzése szerint a Magyar Telekom további 31 milliárd forintot költhet frekvenciákra az elkövetkezendő hónapokban. A tranzakciók a 800 MHz-es tartomány mellett a 2600 MHz-es sávot érinthetik.

Nemrégiben látott napvilágot a Concorde várakozása is a további frekvencia kiadásokkal kapcsolatban. Az elemzőház szerint az év végéig, esetleg a következő év elejéig 20-25 milliárd forintot fordíthat újabb frekvenciák vásárlására a Magyar Telekom a 800, a 900, az 1800, a 2100, illetve a 2600 MHz-es tartományokban.

A két elemző által valószínűsített kiadások azonban könnyen magasabbak is lehetnek, ha a 146 milliárd forintos értékből indulunk ki, hiszen a 20-31 milliárd forintos tartomány jócskán elmarad tőle. Elég csak a nemrégiben megkötött NMHH megállapodásra visszanézni, ott is a terhek harmada jutott a Magyar Telekomra.

Mindez egyrészt abból adódhat, hogy az állam esetlegesen több frekvenciát kíván eladni, mint amit az elemzők modelljeikben számításba vettek. Egy ennél kedvezőtlenebb forgatókönyv pedig az lenne, ha egy új belépő, egy negyedik számú szereplő érkezne a piacra, felstrófolva a frekvenciák árát. A kormány korábbi tervei pedig éppen ezt az esetet támasztják alá, igaz, az elmúlt hónapkban igencsak feledésbe merült ez a kimenetel. A Magyar Nemzet értesülései szerint az állam továbbra sem mondott le az állami mobilcég debütálásáról.

Mi lesz az osztalékkal?

Az elmúlt időszakban is folytatódott az elemzők pesszimistábbá válása a Magyar Telekom osztalékával kapcsolatban, amiben többek között nagy szerepe van a hatalmas frekvencia kiadásoknak. Az elemzők ugyanis korábban nem számoltak ilyen mértékű frekvencia vásárlásokkal modelljeikben.

A Bloomberg által gyűjtött elemzői konszenzus szerint jövőre 33, míg egy évre rá 34 forintos osztalékot fizethet ki tulajdonosainak a Magyar Telekom az elmúlt években megszokott 50 forintot követően. Ugyanakkor még korántsem lehetünk biztosak, hogy minden modellbe beépültek már a jelentős frekvencia kiadások, tehát ezek alapján akár még ennél kisebb osztalék is elképzelhető.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Éppen ezt a teóriát erősítik a közelmúltban megjelent elemzői vélemények, melyek között 10 forintos osztalékvárakozást is találunk, sőt, a legpesszimistább előrejelzés szerint akár az is előfordulhat, hogy jövőre egyáltalán nem fizet osztalékot a hazai telekomcég.

A jelenlegi osztalékpolitika mellett a Magyar Telekom, ha akarna, akkor sem tudna nagyobb osztalékot fizetni, hiszen a kifizetés nagysága a társaság nettó eladósodottsági rátájától függ. Ezt pedig a menedzsment a 30-40 százalékos sávban kívánja tartani. A legutóbbi negyedév során azonban nem sikerült ezt a nagyon fontos célkitűzést teljesíteni, ugyanis a mutató értéke 40 százalék fölé emelkedett, ráadásul, ha ehhez már hozzáadjuk az igazából csak negyedik negyedévben esedékes 34 milliárd forintos frekvencia kiadást, akkor még tovább szaladna a ráta. Ebbe pedig még nincs benne, hogy további frekvenciákra van szüksége a Magyar Telekomnak a szolgáltatások minőségének javítása érdekében.

Forrás: Magyar Telekom, Investor.hu

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Magyar Telekomra nagy terhet helyeznek a különadók (telefon- és közműadó), illetve az ősz folyamán esedékes újabb rezsicsökkentés is, melyek egyaránt tovább növelik az osztalék csökkentésének valószínűségét.

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.