Magyarország rossz tanuló marad az IMF-nél

Gazdasági növekedés
Vágólapra másolva!
A kormány 2 százalékos növekedési előrejelzése igencsak optimistának látszik az IMF szemében, legalábbis erről árulkodik a Valutaalap legfrissebb gazdasági előrejelzése. Magyarország a régió leglassabb - és leggyorsabban dráguló - országa maradhat.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyilvánosságra hozta az őszi előrejelzését (World Economic Outlook). A félévente elkészített jelentés szerint a régiós versenytársak közül Magyarországon lesz a legalacsonyabb a gazdasági növekedés és a legmagasabb az infláció.

Az IMF idénre 0,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, ez fél százalékponttal alacsonyabb, mint amit a kormány remél. A Reuters piaci várakozást megmutató elemzői felmérése erre az évre 0,5 százalékos bővülést valószínűsít.

Abban nincs eltérés, hogy az ideinél erőteljesebb lehet a bővülés 2014-ben, de a mértékekben jelentős a szakértői vita. Orbán Viktor miniszterelnök 2 százalékos bővülésről beszélt a parlamentben, de ez jócskán magasabb, mint amit a Valutaalap elemzői valószínűsítenek. Az IMF friss jelentésében mindössze 1,3 százalékos növekedés szerepel Magyarországnál, ami nagyjából megegyezik az augusztusi Reuters-felmérésben szereplő elemzői átlaggal (1,4 százalék).

A korábbi évekre vonatkozó becslésben sem a kormány, sem az IMF nem jeleskedett. Márciusi cikkünkben megmutattuk, hogy hat intézmény tíz becslése közül a legrosszabbul a kormány teljesített, míg az Európai Bizottság bizonyult a legpontosabb jósnak. Az IMF volt, hogy a legjobb, de volt olyan is, hogy a legpontatlanabb becslést adta egy-egy időszakra - összességében közepes jósnak bizonyult.

Elhúznak a versenytársak

A válságban egyedüli EU-tagként Lengyelország volt képes minden évben növekedni, és bár lassult a bővülés üteme, az ország még mindig vezeti a kelet-európai régió mezőnyét. Az IMF szerint Lengyelországban az idén 1,3, jövőre 2,4 százalék lehet a GDP-bővülése. Szlovákia idén még totojázik a valutaalapi becslés szerint, de jövőre már begyújtják a rakétákat: 2,3 százalékos bővülésre esélyesek.

Forrás: IMF

Románia is hasonló bővüléssel számolhat, ha bejön az IMF előrejelzése, igaz, nekik ez már nem lesz nagy előrelépés, mivel az idén is elérhetik a 2 százalékos bővülést. Bulgária kisebb előrelépést tehet: az idei 0,5 százalékról 1,6 százalékos bővülésre gyorsulhatnak. Magyarország pályájához legközelebb Csehország áll, amely idén 0,4 százalékos visszaesésével alulmúlhatja a csekély magyar növekedést, de jövőre már némileg gyorsabb bővülésre esélyesek az IMF szemében.

Járai Zsigmond, a jegybank volt elnöke a múlt szerdai HBLF üzleti konferencián bemutatott egy diagramot, amely a régió országainak növekedési pályáját mutatja hosszú távon. Ez alapján 2004 és 2017 között Magyarország 11 százalékos GDP-növekedésre számíthat, miközben a régió átlaga az 50 százalékot közelíti. "Döbbenetes mértékben elmaradt Magyarország" - kommentálta ezt Járai.

Magasban az infláció

Az infláció Magyarországon a rezsicsökkentésnek köszönhetően jelentősen esett, de volt is honnan. 2012-ben még Magyarország messze kilógott a gyors áremelkedéssel, az idén azonban a középmezőnybe lassul a drágulás. Jövőre, a rezsicsökkentés hatásának kifutásával újra gyorsulhat az infláció, így a régióban ismét Magyarországon lehet a legmagasabb az áremelkedés.

Forrás: IMF

A világgazdaság összességében növekedésbe fordulhat jövőre, de idén még elmaradhat a tavalyi szinttől a világ kibocsátása. Az IMF előrejelzése szerint a tavalyi 3,2 százalékos növekedésből az idén 2,9 százalékra lassíthat a világgazdaság, de jövőre újra beindulhatnak a motorok, és 3,6 százalékra pöröghet a bővülés.

Az Egyesült Államok 2,6 százalékkal, Németország 1,4, a kemény élénkítő programot végrehajtó Japán 1,2 százalékkal bővülhet. Kína lassul ugyan, de még mindig 7 százalék fölötti lehet a növekedése, India viszont az 2013-as, lassúnak számító 3,8-ról újra 5 százalék fölé kerülhet.