Kisebb haszonnövekedéssel számolnak a cégek

Vágólapra másolva!
Növekedést várnak a cégek mind a bevételüket, mind a nyereségüket tekintve, de nem akkorát, mint eddig. Az elmúlt egy év javuló tendenciája szakadt meg.
Vágólapra másolva!

Visszafogottabbá váltak a hazai kis- és középvállalkozások a növekedési kilátásaikat tekintve. Az árbevétel-várakozásuk nem változott a korábbi felméréshez képest, de a nyereségnövekedésüket alacsonyabb szintre várják, mint eddig – derült ki a K&H Bank kkv-bizalmi index kutatásából.

A kkv-k 5,1 százalékos bevételnövekedésre számítanak átlagosan a következő egy évben, amihez 2,8 százalékos nyereségnövekedést várnak. Ezzel megszakadt egy közel egy éve tartó trend, ami alatt a cégek egyre optimistábban látták a jövőjüket.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével készült felmérés szerint a cégek fele 0–6 százalék közötti bevételnövekedésre számít, minden harmadik cég vár ennél nagyobb bővülést. A megkérdezettek 15 százaléka gondolja úgy, hogy csökkenni fog a bevételük. A méret szerint a középvállalkozások a legoptimistábbak, a mikrovállalkozások várakozása azonban még csökkent is.

A cégek nagy része (81 százalék) az eredménye emelkedését prognosztizálja, átlagosan 2,8 százalékkal várnak nagyobb profitot a következő egy évben. Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője szerint ez kismértékben meghaladja az NGM jövő évre prognosztizált, 2,4 százalékos inflációs várakozásait.