Mentőöv a tőkeemelésben a faktoring

Vágólapra másolva!
Mind a jegybank növekedési hitelprogramjához, mind a kötelező tőkekövetelményhez rendezett pénzügyi háttérre van szükségük a káeftéknek. Ennek megteremtésében jelent segítséget a faktoring, tájékoztat a GF Faktor MTI-hez eljuttatott közleménye.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának első szakasza, de az MNB már eldöntötte, hogy folytatja a programot, amelyben újabb olcsó forrást biztosít a vállalkozásoknak. A káeftéknek azonban ügyelniük kell a felvett hitel pontos törlesztésére. Sok cégnek az is további kiadást jelent a következő években, hogy az új polgári törvénykönyv novemberben kihirdetett módosítása szerint legkésőbb 2016. március 15-étől meg kell emelniük a tőkéjüket, ha nem éri el a 3 millió forintot.

A faktorálás, azaz pénzkölcsönzés számlakövetelés megvásárlása ellenében lényegében azt jelenti, hogy a faktoráló cég a megvásárolt belföldi vagy export áruszállításából származó, rövid lejáratú vevőkövetelés jelentős részét, általában 80 százalékát azonnal ki is fizeti. Ez a finanszírozási forma elsősorban a korlátozottabb pénzeszközökkel rendelkező, kis- és közepes beszállító vállalkozásoknak kedvező.

A GF Faktor közleményében kitér arra, hogy kötelező tőkeemelésre 2016 március közepéig haladékot ad ugyan a törvény, ám ha az adott cég módosítani akarja alapító okiratát, akkor erre hamarabb szüksége lesz. A céginformációs adatbázisok szerint körülbelül 200 ezer káeftét érinthet a tőkeemelési kötelezettség, derül ki a faktorcég közleményéből.

Baltay Zsombor, a GF Faktor vezérigazgatója közölte: a tőkeemeléshez, valamint a növekedési hitelprogramhoz kapcsolódó hitel törlesztéséhez arra van szükség, hogy a mindennapi pénzügyek rendben alakuljanak, a követelésállomány ne ugorjon meg. Különösen a késve fizetésre és a tartozások kezelésére jelent rugalmas és hatékony megoldást a faktoring, fűzte hozzá.

A vezérigazgató úgy látja: a vállalkozások, főként a kötelező tőkeemelésben érintett káefték számára azért kedvező a faktoring, mert nem kell a szállítások után a pénz útját követniük, vagyis azt, hogy mikor fizet a partner, fizet-e határidőre; a GF Faktor azonnal faktorálja a számlát és az ellenérték beérkezése utána elszámol az ügyfelével. Baltay Zsombor szerint ennek köszönhetően a 3 millió forintos tőkekövetelményt egyelőre nem teljesítő káefték képesek megteremteni a tőkeemeléshez szükséges pénzügyi hátteret. Egy 1 millió forint tőkéjű káefté esetében a faktoringszolgáltatással azonban minden egyes számla ellenértékének 80 százalékához szinte azonnal hozzájut a szállító cég, így a befolyt pénzzel már rövid távon is tud tervezni, mutatott rá a GF Faktor vezérigazgatója.

A Grenke-csoport 2006 óta van jelen Magyarországon, ekkor hozta létre Baltay Zsombor az irodai alkalmazások finanszírozására szakosodott Grenkeleasing Magyarország Kft-t. Így Németország és Svájc után Magyarország a harmadik állam, ahol a vállalat faktoring tevékenységgel is megjelent.