Mibe fektetheti milliárdjait a guru?

Vágólapra másolva!
Bizonyára több befektető is szorosan követi, hogy mibe is fektetnek az szakma nagyágyúi, ami egyes esetekben akár igen kifizetődő startégiának is bizonyulhat, ugyanakkor naprakész információkat szinte lehetetlen gyűjteni. A jó ötletekért azonban nem kell feltétlenül egy gurut felkeresnünk, érdemes lehet eljönni az Investor.hu soron következő eladására is, ahol profi szakemeberek mutatják majd be befektetési szokásaikat.
Vágólapra másolva!

Bár nem kell gurunak lenni ahhoz, hogy jó befektetéseket találjunk a piacon, néha azért mégsem árt néhány pillantást vetni arra, hogy miben is pörögnek a nagy befektetők. A tranzakciók révén bepillantást nyerhetünk abba, hogy a szakma nagyágyú mely iparágakban, vállalatokban látnak fantáziát. Jól példázza ezt Warren Buffett esete is, a híres befektetési guru ugyanis úgy néz ki, hogy ismét egy élelmiszeripari cégben találta meg a befektetési lehetőséget.

Ráharapott az élelmiszeriparra a guru?

Warren Buffett, híres tőzsdeguru a Berkshire Hathaway május elején tartott éves közgyűlésén közölte, hogy kész elkölteni a befektetési társaság kasszájában lapuló mintegy 48,9 milliárd dollárnyi készpénzt. Mindebben a 3G kockázati tőketársaság bizonyulhat partnernek, amellyel tavaly közösen vásárolták fel a ketchupjairól közkedvelt H.J. Heinz vállalatot.

Nem csoda, hogy befektetési világban máris beindult a spekuláció a lehetséges célponttal kapcsolatban. A pletyka szerint jelenleg a különféle gabonapelyheket, illetve Pringles chipseket is gyártó Kellogg vállalat pályázik a legnagyobb eséllyel arra, hogy Buffett egy felvásárlási ajánlattal álljon elő.

Akár igaznak, akár hamisnak bizonyulnak a várakozások, érdemes lehet regisztrálni és eljönni az Investor.hu legközelebbi előadására, ahol a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója, Horváth István és Somi András, a KBC Securities vezető elemzője elmondja, hogy hogyan is fektetnek be a profik.

És hogy miért a Kellogg? Az egyik legkézenfekvőbb magyarázatnak maga a szektor tűnik, amiben a társaság tevékenykedik. Az élelmiszeripar ugyanis rendkívül jó készpénztermelő képességgel rendelkezik, legyen szó akármilyen gazdasági állapotról is. Ezen kívül azt se feledjük, hogy Buffett cége komoly tapasztalatokkal bír a szektorban: egyrészt a Coca-Colában tulajdonol egy 9 százalékos pakkot, másrészt a 3G Capitellel karöltve tavaly már véghezvittek egy nagyobb felvásárlást (Heinz). Ráadásul részben mintha már be is épült volna az árfolyamba a spekuláció, hiszen az árfolyam az elmúlt hetekben jókora emelkedséről tanúskodik.

Kellogg napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Jó, hát ha már itt tartunk, akkor akár a Kraft Foods, vagy éppen a General Mills is megfelelne az imént említett követelményeknek. Ráadásul méretüket tekintve is megfelelnek Buffett kritériumának, a guru ugyanis nem szívesen vásárol be 20 milliárd dollár alatt.

Egyes vélemények szerint azonban a Kraft és a General Mills mégsem kerül majd célpontba, legalábbis most nem. Ennek oka, hogy amíg a Kraft bevételei főként Amerikából származnak, addig a már tulajdonolt Heinz értékesítése jobban eloszlik világszinten. A General Mills esetében pedig valószínűbb, hogy inkább a svájci Nestlé lépjen a tettek mezejére a két cég közös vállalkozása miatt. Az értékeltséget, illetve a növekdési kilátásokat is figyelembe véve azonban a Kellogg nem tartózik a kiemelkedő cégek közé, nagyjából az mondható el, hogy átlagos értékeltségen forog a részvény.

Forrás: Investor.hu

Nem kell minden pletykát egyből megvenni

Persze nem mindenki ért egyet a fenti vélekedéssel, de ez nem is gond, biztosra úgysem tudhatjuk, hogy mely cégre, vagy éppen cégekre feni a fogát a guru. Evvel kapcsolatban mi is csak annyit mondhatunk, hogy nem kell minden pletykára egyből nagybevásárolni a megszellőztetett cég részvényeiből. Inkább tartsuk szem előtt a jövőben a céget, illetve nézzünk utána, hogy milyen más indokok miatt lehet érdemes megvásárolni a cég részvényeit. Előbbi kritériumra rendkívül jó példa a Telekom Austria esete, amelyre korábban mi is felhívtuk a figyelmet, így aki februárban ránk hallgatott, az kevesebb mint három hónap leforgása alatt mintegy 13 százalékos hozamra tehetett szert.

Ha kíváncsi arra, hogy a profi szakértők most milyen részvényekben utaznak, vagy miben látnak potenciált, akkor jöjjön el következő előadásunkra. Az eseményen egyébként Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója és Somi András, a KBC Securities vezető elemzője mesél majd arról, hogy ők mit látnak jelenleg a piacokon.