Kipukkadt az Amazon

Vágólapra másolva!
Megtorpant az Amazon lendülete a rég várt okostelefon múlt heti bejelentése után. Az árfolyam fontos ellenállásokról látszik lefordulni, és könnyen lehet, hogy újból a májusi, 300 dollár alatti szinteket veszi célba.
Vágólapra másolva!

"Végy a pletykára, adj el a hírre"

Hiába mutatta be az Amazon rég várt okostelefonját múlt héten, a nagy nekilódulás elmaradt. Szerda este rántotta le a leplet a Fire Phone nevű készülékről a cég, és aznap ugyan összejött egy 2,7 százalékos emelkedés, gyorsan el is halt a lendület. Ez önmagában is rossz jel, ráadásul további fontos technikai jelzésekkel párosul, amelyek inkább az újabb esés felé mutatnak.

Múlt héten épp a napi grafikonon kirajzolódó csökkenő trendvonalról fordult vissza a részvény, de ugyanígy 335-345 dollár környékén húzódik a februári mélypont szintje, a trend nevezetes Fibonacci-szintje (38,2 százalék) is, és a 200 napos mozgóátlag is. Egyelőre a május eleji emelkedést csak a csökkenő trend korrekciójának tekinthetjük, ami után újabb esés következhet.

Az RSI indikátorban enyhe negatív divergencia is kialakult, az enyhén alacsonyabb új csúcs az indikátorban megerősíti a részvény gyengeségét, miközben az MACD indikátor is eladási jelzést készül adni. Az árfolyam előtt nemcsak ott tornyosul a 200 napos mozgóátlag, hanem az 50 napos május elején lefelé keresztezte is, ami hosszabb távra tekintve is negatív jelzés (halálkereszt).

Amazon napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Csak egy korrekció?

A heti grafikon is nagyon hasonló képet fest, a részvénynek a csökkenő trendvonal és az 50 hetes mozgóátlag állta útját, és innen készül lefordulni. A hosszú távú emelkedő trendvonal és a május eleji mélypont közös szintje lehet az első olyan szint, ami az esetleg meginduló esést megfoghatja.

Kicsit ellentmond ennek a képnek, hogy az MACD indikátor inkább vételi jelzést készül adni a heti grafikonon. Ezt semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni, de ahhoz, hogy tartósabb emelkedés következzen, a részvénynek egyértelműen át kell törnie a már említett számos ellenállását 335-345 dollár között. Ennek egyelőre kevesebb esélye látszik, ami nem garancia persze arra, hogy nem is fog megtörténni.

Ha valóban megindul az esés, akkor a napi grafikonon először a 310 dollár körüli szintek, majd pedig a májusi, 290 dollár alatti szinteket tekinthetjük célszinteknek. A heti grafikonon viszont már az első megálló is bőven 290 dollár alatt rajzolódik ki. 345 dolláros veszteségvágással és 326 dolláros beszállási árral a 290 dolláros cél akár 2-es hozam-kockázat arányú pozíciót is lehetővé tehet, de jelenleg pár dollárral ez alatt mozog az árfolyam, ami elrontja kicsit a képet.

Amazon heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
Mi az az MACD?
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.
Mi az RSI?
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.
Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.