Még ez is! Újabb csapás a General Motorsnak

Vágólapra másolva!
Kénytelen leállítani az autógyártás egy időre Dél-Afrikában a General Motors az országban kitört hatalmas sztrájkok miatt.
Vágólapra másolva!

A folyamatos visszahívások mellett újabb dolgok nehezítik a General Motors életét. Ezúttal Dél-Afrika egyik legnagyobb munkaügyi szakszervezetének több mint 220 ezer munkása kezdett sztrájkba kedden magasabb bért követelve, amihez a GM alkalmazottjai is csatlakoztak.

A szakszervezet ma elutasította a kormány képviselői által a bérek 10 százalékos emelésére tett ajánlatot, így a sztrájkok tovább folytatódnak. A helyzetet súlyosbítja, hogy ebben az évben már 70 ezer, platina kitermeléssel foglalkozó munkás öt hónapot sztrájkolt, ami jelentős visszaesést okozott az első negyedéves dél-afrikai GDP-ben. A sztrájkok miatt már a Moody's hitelminősítő is figyelmeztetett, hogy leminősítheti Dél-Afrika adósbesorolását, ha súlyosbodik a helyzet.

Miután a szakszervezet elutasította a felajánlott béremelést, a General Motors kénytelen volt bejelenteni, hogy ideiglenesen felfüggeszteni gyártását legnagyobb dél-afrikai gyárában. Ezzel veszélybe kerül a GM idei célkitűzése, hogy 50 ezer autót gyártson le az országban. A cég szóvívője elmondta, hogy a cél elérése nagy mértékben függ attól, hogy mennyi ideig húzódik el a sztrájk. A gyártás leállása leginkább az Isuzu és Chevrolet modelleket érinti.

Ha azt vesszük, hogy a General Motors évente körülbelül 12 millió darab gépjárművet gyárt, a dél-afrikai éves 50 ezer darabos gyártás nem számít jelentős tételnek, így vélhetően egy pár ezer darabos gyártás-visszaesés nem fogja megrengetni a vállalatot.

A General Motors-szal ellentétben a többi nagy autógyártó nem jelezte, hogy hátrányosan érintenék őket a jelenlegi sztrájkok. A Toyota szóvívőjén keresztül közölte, hogy teljes kapacitáson üzemelnek, és nem kell felfüggeszteniük a gyártást. Hasonlóan nyilatkozott a Mercedes is, mely szintén nem számít negatív hatásokra.