Már a tőzsdecápa is óvatos

Vágólapra másolva!
Óvatosan érdemes kereskedni az amerikai részvényekkel, Carl Icahn a legendás tőzsdecápa szerint. Habár még egész jó évünk van, egyre inkább megválogatom milyen részvényt veszek, nyilatkozta a Reutersnek a miliárdos befektető.
Vágólapra másolva!
  • Úgy gondolom, hogy itt az idő nagyon óvatosnak lenni, ha amerikai részvényt akarunk vásárolni, mondta el Carl Icahn aktivista befektető a Reutersnek.
  • Én már nagyon megszűröm, hogy milyen részvényt vásárolok, nyilatkozta Icahn.
  • A legutóbb kezdett aktivista harcáról is kérdezték a milliárdost. Icahn a Family Dollar Stores kiskereskedőben vásárolt részesedést több száz millió dollárért nem régen, amivel 9,4 százalékos pakkot halmozott fel. Akkor pedig a vállalat eladására szólította fel a vezetőséget.

Aktivista befektető

Az aktivista befektető nagy mennyiségben vásárol a kiszemelt cég részvényéből, hogy aztán befolyásolni tudja stratégiáját. Ezek a cégek gyakran alulértékeltek, és az aktivista úgy próbálja növelni a részvényesi értéket, hogy saját embereit ülteti az igazgatóságba, és megpróbálja rákényszeríteni a menedzsmentet, hogy az ő elképzelése szerint alakítsák a stratégiát. Gyakran javasolja az osztalékfizetés vagy a részvény visszavásárlás emelését, költségek csökkentését, vagy az egyes üzletágak leválasztását.

Ilyen ismertebb nevek például Carl Icahn, David Einhorn, Daniel Loeb, Bill Ackman, vagy Nelson Peltz.

  • Szerinte a Family Dollarnak össze kellene olvadnia a Dollar Generallal, hogy jobban tudjon harcolni versenytársaival.
  • Viszont a Family Dollar vezetősége nem igazán örült az elképzelésnek. Icahn szerint azonban a menedzsment finoman szólva is megkérdőjelezhető teljesítményt nyújtott a múltban.
  • Mindenesetre amikor kiderült, hogy Icahn komoly pozíciót halmozott fel a cégben nagyot ugrott az árfolyam, ahonnan viszont az utóbbi napokban lefelé bukdácsolt.
A Family Dollar árfolyama (NYSE) Forrás: Investor.hu, AmiBroker