Itt a Peugeot meglepetése

Vágólapra másolva!
A francia Peugeot autógyár első nyereséges félévét zárta az elmúlt 3 évben, már ha az üzemi eredményt vesszük alapul. Az érdemekből persze ez mit sem von le, az árfolyam 8 százalékos emelkdéssel rugaszkodot neki a mai kereskedésnek.
Vágólapra másolva!

Nehéz hónapokon van túl a Peugeot, 2011 június 30 óta ez az első nyereséges féléve az autógyárnak. A Peugeot csoport ugyanis 477 millió eurós üzemi eredményről számolt be az egy évvel ezelőtti 100 milliós veszteséggel szemben. A fordulat az autógyártó divízónak köszönhető elsősorban, ahol a tavalyi 538 milliós veszteséggel szemben idén már 7 milliós euró üzemei eredményről számolt be a cég. A pozitív üzemi eredmény ellenére még így is 114 millió eurós veszteséget könyvelhet el a cégcsoport.

Nőtt az értékesítés

Az első féléves árbevétel alig csökkent, csupán 0,4 százalékkal kevesebb bevéteről számolt be a cég. A teljes árbevétel így 27,6 milliárd euróra jött ki. Azonban az értékesítések száma 5,5 százalékkal növekedett az egy évvel ezelőtti adathoz képest.

Mit vár a Peugeot?

A növekvő eladások és csökkenő árbevétel hátterében az erős euró árfolyam áll a cég közleménye szerint. A francia társaság több feltörekvő piacon, köztük Kínában is elkezdte az értékesítést a válság kezelési terv részeként. Elmondásuk szerint az európai piacok telítettek, míg a Távol-Keleten egyre növekvő kereslettel szembesülnek termékeik felé, második félévre a cég a kínai piac 10 százalékos bővülésére számít.

Csak nőni lehet?

A francia autógyár továbbra sem fogalmazott meg célokat 2014-es évre vonatkozóan. A piacokkal kapcsolatos áprilisi prognózisát azonban fenntartja. Meglátásuk szerint az európai piac értékesítései „padlót fogtak” és innen már felfelé vezethet az út, az év végére 3 százalékos bővülést várnak. Az orosz piacon a geopolitikai feszültség miatt 10 százalékos esést prognosztizálnak. A latin-amerikai piacon is gyengék a kilátásaik, itt 7 százalékos piaci zsugorodást várnak az erős fejlett piaci devizák és a dél-amerikai országok gyengélkedő gazdasága miatt.

Forrás: Peugeot, Investor.hu

Komoly átalakulások

A francia autógyár idén márcuisban stratégiai partnerséget kötött a kínai Dongfeng Motorral, jelenleg 3 gyárat üzemeltetnek közösen a Távol-Keleten. A menedzsment az Ázsiai piacon lát növekedési potenciált, amely már jelenleg is a második legnagyobb szegmensnek számít a cég értékesítéseit tekintve.

Az ázsiai bővítessel szemben a költségcsökkentési tervezet részeként a Peugeot bezárta egyik Párizs melletti üzemét, valamit 17 százalékkal csökkentette franciaországi alkalmazotti állományát. A cégvezetés a helyreállás részeként a jelenlegi 45 modell kínálatát 26 modellre szeretné csökkenteni 2022-re, elmondásuk szerint a profitabilisebb szegmensek felé akarnak fordulni. Az intézkedések a Peugeot nyereségességének helyreállítását célozzák.

Pluszban nyitott

A vártnál jobb bejelentés hatására a társaság részvényei 8 százalékos pluszban nyitott, azóta 2,5 százalékot korrigált vissza az árfolyam. Jelenleg 11,2 eurónál állnak a papírok, azonban a 11,5 eurós reggeli csúcs is még távol esik az áprilisi 12 eurós lokális csúcstól.

A Peugeot árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu